Ministrul Nazare, despre vizita la Bruxelles: Comisarul pentru buget a subliniat necesitatea ratificării NextGenerationEU - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

Ministrul Nazare, despre vizita la Bruxelles: Comisarul pentru buget a subliniat necesitatea ratificării NextGenerationEU

13 mai, 2021

Comisarul pentru buget și resurse umane, Johannes Hahn, a subliniat necesitatea ratificării noii decizii de resurse proprii de către toate statele membre pentru operaționalizarea cât mai rapidă a pachetului de reconstrucție NextGenerationEU, transmite Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor Publice, la întoarcerea din vizita de lucru de la Bruxelles.

”Disponibilizarea cât mai rapidă a resurselor financiare pentru susținerea redresării economiilor UE este esențială în acest moment. De asemenea, comisarul și ministrul Finanțelor au explorat opțiunile de măsuri pentru a permite utilizarea integrală a sumelor împrumutului contractat de România în cadrul instrumentului SURE”, se arată într-un comunicat publicat joi de MFP.

Alexandru Nazare a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 10-12 mai 2021, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu înalți oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu Paolo Gentiloni, comisar European pentru economie, Adina Vălean, comisar European pentru transport și Johannes Hahn, comisar European pentru buget și resurse umane.


Discuțiile cu înalții oficiali europeni au vizat perspectivele de creștere economică pentru 2021, reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB până în 2024, introducerea de noi măsuri de stimulare a economiei prin Instrumentul SURE, procesul de ratificare internă a Deciziei privind resursele proprii.

(Citiți și: ”Lupta guvernelor cu parlamentele naționale pentru ratificarea finanțării PNRR: 8 state, printre care și România, nu au ratificat planul Next Generation”)

Comisarul Paolo Gentiloni a remarcat rezultatele economice și fiscale obținute de România în ultimele luni, deși contextul epidemiologic a cunoscut doar recent o îmbunătățire. Recuperarea economică, reducerea deficitului bugetar în primul trimestru, ca urmare a măsurilor implementate de către guvern și a veniturilor în creștere, au readus încrederea investitorilor și a piețelor financiare, astfel încât și perspectiva de rating a României a fost  revizuită de la negativ la stabil de către agenția Standard&Poor’s. De asemenea, comisarul a reiterat cooperarea foarte bună în dialogul privind sustenabilitatea finanțelor publice și a considerat că planul nostru de consolidare fiscală graduală pe termen mediu, prezentat recent prin Programul de Convergență, este necesar și echilibrat. O provocare importantă în perioada imediat următoare este definitivarea PNRR și întărirea legăturii dintre reformele propuse, proiectele de investiții și obiectivele strategiei fiscale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Tot în cadrul acestei vizite, au avut loc întrevederi cu Adina Vălean, comisar European pentru transport, și cu Miguel Gonzalez-Sancho, șef de unitate, Unitatea pentru Tehnologie și Capacitate în domeniul Securității Cibernetice parte a DG CONNECT – Direcția Generală pentru Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie. În cadrul discuțiilor, au fost abordate aspecte care țin de dezvoltarea proiectelor de infrastructură, prin implementarea PNRR și operaționalizarea în România a viitorului Centru CYBER, acesta devenind astfel prima entitate europeană de pe teritoriul țării noastre. În urma discuțiilor purtate, s-a convenit ca prima misiune a DG CONNECT cu privire la operaționalizarea Centrului să aibă loc la București, în luna iunie a acestui an.

Găzduirea și funcționarea în România a viitorului Centru CYBER vor contribui la creșterea prestigiului României în Uniunea Europeană, precum și a vizibilității în cadrul instituțiilor europene, al comunității din sectorul digital și al securității cibernetice, fapt ce va genera oportunități suplimentare de dezvoltare a domeniului și de dinamizare a economiei naționale.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr