Creșterea punctului de pensie nu este posibilă în condițiile reducerii contribuțiilor, care înseamnă scăderea veniturilor la fondul de pensii, și a revenirii pensiilor speciale, a explicat joi ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.
Câteva zeci de pensionari din Federația Națională „Solidaritatea” a Pensionarilor din România(FNSPR) pichetează, începând de miercuri, sediul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, cerând mai multe măsuri, printre care și creșterea punctului de pensie.
Minsitrul Dragoș Pîslaru, a explicat însă că este imposibilă o astfel de majorare, în situația de acum:
„În momentul în care ai reducere de taxe și respectiv venituri mai mici la buget ca tu să crești beneficiile este o contradicție totală. Doi, nu poți să ai o creștere a pensiilor în condițiile în care se creează în Parlament din lună în lună sau chiar mai des derogări prin pensii speciale care de fapt îți iau din baza de contribuții și nu îți permit să îndestulezi pensiile pentru restul lumii. Și trei, lucru foarte important, sugestia pe care le-am făcut-o (pensionarilor care au protestat joi în fața ministerului – n. red.) a fost ca în viitor, întotdeauna când discută în perioada alegerilor și așa mai departe, să fie foarte atenți la promisiunile populiste pentru că într-adevăr un lucru este să fie ceva fezabil și alt lucru este să se promită doar ca să se creeze o masă de manevră”, a declarat joi Dragoș Pîslaru, la conferința Think Education.
Până acum, parlamentarii au recreat pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale, printre care parlamentarii și militarii. Acestea fuseseră eliminate în 2010, de către Guvernul Emil Boc.
Miercuri, Camera Deputaților a adoptat o modificare prin care sunt reduse penalitățile aplicate pentru pensiile anticipate parțiale. Practic, acest lucru va crește pensiile de acest tip, în funcție de stagiul de cotizare suplimentar. Fiind vorba despre camera decizională, legea va pleca spre promulgare.