Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea Direcția pentru Investigarea Infracțiunilor de Criminalitatea Organizată și Terorism (DIICOT).
Săptămâna trecută, Secţia pentru procurori a Consiliului Superios al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Oliver-Felix Bănilă este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacăul, are 46 de ani și a absolvit, în 1996, Facultatea de Drept din cadrul Universității Al. Ioan Cuza, din Iași, instituție al cărei rector suspendat este ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Și-a început activitatea la Parchetul Moinești, iar din 2008 lucrează la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.
Între august și decembrie 2007, Oliver Felix Bănilă a lucrat la DNA Bacău.
În proiectul de management, procurorul Felix Bănilă a afirmat că procurorul-şef al DIICOT trebuie să fie şi un bun psiholog, iar unul dintre obiectivele pe termen lung pe care le are în vedere vizează alinierea la normele raportului MCV.
Anunțul privind cererea numirii lui Felix Bănilă a venit luni, la puțin timp după ce actualul șef al structurii, Daniel Horodniceanu, a declarat că Parchetul Antimafia, cum mai este numită DIICOT, a depus la CSM două sesizări legate de afirmațiile făcute de Liviu Dragnea în weekend.
Prima se referă la declarațiile lui Liviu Dragnea legate de plângerea ce o vizează pe Viorica Dăncilă. Este vorba despre plângerea penală înregistrată de liderul PNL, Ludovic Orban, și care acuză premierul de înaltă trădare, uzurparea funcției și divulgare de informații nepublice.
Această plângere penală împotriva premierului a fost calificată de Liviu Dragnea drept „o demență”, care a declarat că nu crede că există vreun procuror care să „riște atât de mult” pentru acest demers care ar fi „o comandă de la Iohannis, fără niciun dubiu”.
„Ce știu cu siguranță este o comandă foarte fermă. Sper să nu fie niciun procuror care să riște atât de mult ca să dea curs la această demență. Foarte mulți procurori riscă să plătească greu”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.
A doua plângere ce va fi trimisă CSM vizează declarații care se constituie ca un atac împotriva justiției, în general.
Sesizările au fost făcute de Daniel Horodniceanu, procurorul-șef DIICOT, al cărui mandat s-a încheiat în luna mai, dar a fost prelungit cu șase luni de procurorul-general, întrucât nu fusese definitivată proceduta pentru noul șef al structurii Antimafia.