Durata anchetelor și proceselor a devenit o problemă acută, a declarat luni ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a precizat că nu se referă doar la cauzele penale.
„Celeritatea rezonabilă a anchetelor și a judecăților a devenit o problemă acută. Sunt foarte multe dosare deschise care nu au soluție, într-un fel sau în altul (…) Nu putem sta cu dosare deschise la infinit. Nu vorbesc doar de cauzele penale”, a spus Cătălin Predoiu.
Numeroși români, unii disperați, se plâng de ritmul derulării proceselor, a mai spus ministrul. În opinia sa, explicația acestei situații nu este acoperită total de volumul de muncă al magistraților și deficitul de personal, ci este posibil să fie și o explicație ce indică o problemă de atitudine a magistratului față de serviciul public:
Au hotărâri judecătorești pronunțate și neredactate de luni de zile.
E o problemă și cu schema de personal, dar e doar o problemă de schemă de personal sau e o problemă de abordare, de atitutdine, de abordare, de dedicație a magistratului față de serviciul public?
Da, în unele cazuri poate se justifică o redactare ușor întâziată pentru că e o cauză mai complexă, e nevoie de argumente, de a verifica doctrina, poate fi cazul unei instanțe mai aglomerate sau a unui parchet mai aglomerat, dar nu putem accepta ideea că sistemic e un fenomen și să acceptăm acest fenomen de anchete care trenează, respectiv judecăți care fie treanază, fie dacă au fost dezlegate prin decizii, nu se redactează hotărârea.