UPDATE: Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat că procedura de extrădare a lui Radu Mazăre a fost admisă de autorităţile din Madagascar şi că, de acum, vor fi puse în aplicare, în regim de urgenţă, dispoziţiile privind preluarea fostului primar.
„Procedura de extrădare a fost admisă de autorităţile din Madagascar. De acum sunt puse în aplicare în regim de urgenţă dispoziţiile privind preluarea din Madagascar a lui Radu Mazăre, sub escortă, de către autorităţile competente din România”, a declarat Ana Birchall.
***
Știrea inițială:
Ministrul Justiției din Madagascar, Jean-Jacques Randrianasolo, a declarat pentru publicația L‘Express de Madagascar că Radu Mazăre va fi extrădat și că a fost deja notificat în acest sens.
Tot L‘Express de Madagascar mai anunță, citând surse din Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați, că Radu Mazăre ar fi depus cerere pentru azil în Madagascar și nu poate părăsi țara în care a făcut solicitarea.
Aplicația sa pentru azil în Madagascar va fi discutată pe 21 ianuarie 2020. ”Între timp, nu îl putem forța să părăsească țara în care a cerut azil”, spun sursele citate de publicația malgașă.
Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat, luni dimineaţă, că instituţia pe care o conduce a transmis documentele necesare pentru extrădarea din Madagascar a fostului primar al Constanţei, Radu Mazăre.
Ministerul Justiției din România a trimis luni, cu o zi înainte de încetarea arestării preventării a lui Radu Mazăre, dosarul necesar extrădării acestuia.
Consulul onorific al Madagascarului în România, Serge Rameau, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu pentru Europa Liberă, că extrădarea lui Radu Mazăre în România poate fi rezolvată ușor, dacă autoritățile de la București vor dori acest lucru, pentru că în țara sa noul președinte este ferm împotriva corupției.
Fostul edil al Constanței are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.