sâmbătă

18 mai, 2024

2 martie, 2011

Ministrul german al apărării a demisionat. Karl-Theodor zu Guttenberg şi-a dat demisia din funcţie după ce a fost acuzat că ar fi copiat o mare parte din teza sa de doctorat, din 2006. Lui Guttenberg, considerat până de curând un posibil candidat pentru funcţia de cancelar al Germaniei, i s-a retras deja titlul de doctor. În conferinţa de presă în care şi-a anunţat demisia, el a declarat că este cel mai dureros gest din viaţa sa. Zeci de mii de reprezentanţi ai lumii academice din Germania i-au scris cancelarului Angela Merkel pentru a se plânge de comportamentul ministrului apărării. Scandalul de plagiat i-a adus din partea presei nume precum „Baronul cut and paste”, sau „Zu Copyberg” sau „Zu Googleberg”. Dar Angela Merkel a continuat să-l susţină pe ministru, în contextul alegerilor locale din trei state, cărora trebuie să le facă faţă partidul său, luna aceasta. Merkel le-a spus reporterilor că are încredere că disputele din jurul lui Guttenberg pot fi clarificate, sugerând o posibilă întoarcere a ministrului demisionar în guvern. (BBC News)

Demonstraţii antiguvernamentale în Iran. Suporteri ai opoziţiei au ieşit pe străzi în Teheran, poliţia folosind gazele lacrimogene pentru a-i dispersa pe oameni. Numeroşi poliţişti şi membri ai miliţiei iraniene au ieşit, pe motociclete, în centrul oraşului, pentru a despărţi mulţimea care se formase. Manifestaţia a fost organizată la o zi după ce siteuri apropiate liderilor opoziţiei Mir Hossein Mousavi şi Mehdi Karroubi au anunţat că aceştia au fost arestaţi. Guvernul neagă aceste acuzaţii, susţinând că cei doi bărbaţi se află acasă. La începutul serii de ieri, forţele de securitate au preluat, cel puţin aparent, controlul străzilor. Membri ai miliţiei Basiji cântau pe străzi diverse sloganuri. Poliţia a blocat punctul central al demonstraţiei, strada Eskandari, la ambele capete, trimiţând biciclişti să diserseze protestatarii aflaţi ]n acea zonă. (BBC News)

Propunerea “zonă fără zboruri în Libia” n-are susţinători. SUA, Rusia şi NATO nu susţin planul propus de premierul britanic David Cameron. Comandanţii americani spun că punerea în aplicare a acestei propuneri ar presupune un atac asupra flotei aeriene libiene. Administraţia Obama a respins acest plan, pe care-l consideră dificil de implementat din punct de vedere militar şi diplomatic. Lipsa entuziasmului la Washington contrastează cu Londra, unde Cameron a vorbit explicit despre folosirea forţei militare. SUA a trimis patru nave militare în apropierea coastelor libiene pentru a oferi ajutor umanitar saupentru momentul în care ar fi nevoie de îndeplinirea unor obiective militare. Americanii se vor concentra mai întâi pe ajutor umanitar şi acţiune limitată, cum ar fi întreruperea comunicaţiilor liderului libian Muammar Gaddafi. Fiul lui Gaddafi, Saif, a negat, la posturile de televiziune, că avioanele libiene au tras asupra populaţiei civile, unul dintre motivele pentru care s-a dorit eliberarea spaţiului aerian. Atacurile forţelor fidele lui Gaddafi asupra a trei oraşe controlate de rebeli au fost descrise ca având loc luni noaptea. (Guardian)


Summit UE pentru criza din Libia, în 11 martie. Liderii europeni plănuiesc organizarea unui summit european, la Bruxelles, în 11 martie, în aceeaşi zi în care liderii din cele 17 ţări din zona euro vor participa la un mini-summit pe problema guvernării economice comune. “Voi propune Consiliului European liniile directoare ale unui răspuns al Uniunii Europene la criza din Libia şi la acţiunile ce au loc în ţările vecine din sudul UE”, a anunţat, marţi, preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy. Reuniunea va avea loc la cererea Franţei şi a Marii Britanii, fostele mari puteri coloniale din nordul Africii. Italia, Polonia şi Spania au susţinut şi ele această idee. (EUObserver)

Lider al opoziţiei din Belarus, torturat într-o închisoare KGB. Unul dintre liderii importanţi ai opoziţiei din Belarus, care se afla printre sutele de oameni arestaţi după manifestaţiile din decembrie, a declarat ieri că a fost torturat într-o închisoare a KGB. Alex Mikhalevich a fost eliberat în 19 februarie, cu condiţia să nu spună nimic despre experienţa sa din cele 9 săptămâni de detenţie, înainte de a fi măcar judecat. Dar, bărbatul, de 36 de ani, tată a doi copii, a apărut în public pentru prima oară şi într-o conferinţă de presă emoţională la Minsk a vorbit despre condiţiile din închisoarea KGB, unde sunt ţinuţi sute de activişti pro-democraţie. Mikhalevich a fost unul dintre cei şapte candidaţi la preşedinţie, arestaţi imediat după protestele post-electorale din decembrie anul trecut, când preşedintele Alexander Lukashenko a fost reales în funcţie şi a început o “vânătoare” a opozanţilor săi, în fost republică sovietică. (Independent)

Marea Britanie restructurează armata. Ministerul britanic al Apărării a anunţat că vor avea loc reduceri în rândul forţelor armate, a forţelor aeriene şi navale britanice, în încercarea de a economisi miliarde de lire sterline din bugetul ministerului. Experţi militari şi foşti ofiţeri spun că decizia de a-i anunţa pe oameni despre aceste restructurări în timp ce se aflau în linia întâi a războiului din Afganistan va duce inevitabil la scăderea moralului trupelor. Anunţul a venit după ce un soldat a fost împuşcat ieri în provincial Helmand, ridicând numărul militarilor britanici morţi în conflictul din Afganistan, din 2001 încoace, la 357 de persoane. Ministrul apărării este acuzat că nu-şi respectă promisiunea de a apăra drepturile celor care au luptat în linia întâi. Mulţi dintre aceştia au fost deja în teatrul de operaţiuni de mai multe ori, în cel mai dur examen la care au fost supuse trupele britanice de la al doilea război mondial încoace. Armata va pierde 17.000 de posturi, o zecime din numărul total. De 11.000 de oameni forţele armate nu mai au nevoie, iar 6.000 vor scădea prin pensionare şi încetarea recrutărilor. Forţele aeriene RAF au anunţat reduceri de 1.020 de oameni, în septembrie, după ce cu o zi înainte premierul britanic vorbea de o posibilă misiune de impunere a unui spaţiu aerian libian  fără avioane.(Telegraph)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: