marți

21 mai, 2024

18 aprilie, 2013

Ministerul Fondurilor Europene a schițat un proiect prin care se extinde către beneficiarii privați sistemul de plata internă a facturilor pentru lucările din proiectele europene cu bani de la Guvern, a declarat ministrul de resort, Eugen Teodorovici, într-un interviu difuzat joi de Euractiv.ro.

În 10 aprilie, Guvernul a adoptat un sistem prin care primăriile care au proiecte pe fonduri europene pot să ia bani de la guvern pentru plata facturilor către furnizoprii de bunuri și servicii eligibile, astfel încât să se elimine blocajele în accesarea banilor de la Bruxelles.

După ce face plățile, strict pentru cheltuielile eligibile, Guvernul recuperează banii din rambursările efectuate de Comisia Europeană în baza facturilor primite de la furnizori, via primării.


Potrivit lui Teodorovici, autoritățile de management de la ministere vor transmite primăriilor banii destinați achitării facturilor către furnizori în maximum 15 zile, însă termenul poate varia de la un program operațional la altul.

”Vom extinde această abordare și pentru privați, ușor-ușor. Am înaintat și pentru privați această soluție”, a spus Teodorvici.

Referitor la plățile în cazul autorităților locale, ministrul a precizat că în acest moment primăriile trebuie să achite facturi de cel puțin 300 de milioane de lei către firme, în proiectele europene, banii urmând să fie puși la dispoziție de Guvern, în acest sistem de fluidizare a plăților.

”Astăzi, sunt cel puțin 300 de milioane de RON în facturi la nivel de primării pe Programul Operațional Regional. Îi plătim, fără să obligăm primăriile să facă acest efort bugetar”, a spus Eugen Teodorovici.


El a subliniat, însă, că este important ca primăriile beneficiare să achite rapid facturile, din banii primiți de la autoritățile de management, pentru AM-urile să poată transmită urgent la Bruxelles dovezile de plată, astfel încât Guvernul să primească rambursările de la Comisia Europeană imediat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: