Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, a declarat miercuri, într-o emisiune RTV, că sistemul de plată a TVA la 90 de zile de la data emiterii facturilor, în cazul facturilor neîncasate, ar putea să devină opţional, de la 1 ianuarie 2014, pentru firmele cu cifră de afaceri sub 500.000 de euro.
„La plata TVA la 90 de zile pentru companii cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, dorim să devină opţional, de la 1 ianuarie, pentru că a îngreunat, nu a avut efectul scontat, a declarat Daniel Chiţoiu.
Această măsură referitoare la plata TVA este doar una dintre modificările pe care ministrul Chiţoiu le-a anunţat ca urmând să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2014.
El a amintit proiectul Legii holdingului, care a fost aprobat în şedinţa de guvern de miercuri, precum şi un posibil nou sistem de impozitare a proprietăţii.
Impozitul s-ar putea plăti în funcţie de destinaţia proprietăţii, nu de natura juridică a proprietarului (persoană fizică sau juridică).
”Vor fi venituri mai mari colectate de autorităţile publice locale, pentru că cei cu imobile destinate activităţilor economice vor plăti impozite mai mari decât în prezent, când le deţin sub forma de locuinţe”, a spus ministrul Finanţelor.
Acest sistem se discută cu experţii de la FMI şi Banca Mondială, a mai adăugat Daniel Chiţoiu.
Comisia Europeană a avertizat de curând România din cauza practicilor administrative de rambursare a TVA.
”Aproape toate cererile de rambursare a TVA sunt sistematic soluționate cu întârzieri nerezonabile, durând uneori peste 180 de zile. Această practică nu este conformă cu normele UE în domeniu, care prevăd că TVA ar trebui rambursată cu rapiditate, astfel încât să nu creeze o povară administrativă pentru contribuabili”.
Solicitarea Comisiei este un aviz motivat (a doua etapă a acțiunii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor). În absența unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia ar putea trimite România în fața Curții de Justiție a UE.