marți

16 iulie, 2024

26 mai, 2020

Reformarea sectorului public este foarte dificil de făcut pentru că „acesta ştie foarte bine să folosească legislaţia pentru a se acoperi” și „informatizare este singurul mod de a face reformă care să aibă efecte pe termen lung”, a declarat ministrul Finanțelor Florin Cîțu, luni seara. Totodată, oficialul a promis Guvernului mai multe scenarii pentru a rezolva dilema majorării pensiilor.

„În perioada de criză am susţinut decizia de a nu lua măsuri pentru sectorul bugetar pentru că administraţia publică era cea cu care administram situaţia. Reforma în sectorul public continuă. La Ministerul Finanţelor Publice am început o reorganizare care înseamnă şi reduceri de posturi de conducere, dar este complicat în condiţiile în care, şi aici am o critică pentru sectorul bugetar, ştiu foarte bine să folosească legislaţia pentru a se acoperi. Este foarte greu să faci reformă în sectorul public astăzi. De fiecare dată când cineva nu îşi face treaba în sectorul bugetar şi încerci să îi dai o sancţiune intră în concediu medical automat. Şi nu poţi să faci nimic. În sectorul privat nu se întâmplă aşa ceva„, a declarat, Florin Cîţu, la România TV, citat de Agerpres.

Ministrul Finanţelor consideră că informatizarea sistemului public este singurul mod de a face reformă care să aibă efecte pe termen lung.


„Reforma continuă în sectorul public şi prin informatizare este singurul mod de a face reformă care să aibă efecte pe termen lung şi care să ne dea un sistem public suplu şi eficient”, a spus Florin Cîţu, care nu a uitat să-şi repete „opinia personală” potrivit căreia majorarea pensiilor creayă probleme de sustenabilitate a bugetului public până în 2022.

În 2020 ar însemna o cheltuială în plus de 10 miliarde de lei, iar în 2021 de 30 de miliarde de lei, a estimat Florin Cîţu, care a promis că va prezenta două scenarii premierului, Guvernului, cu tot ceea ce înseamnă cheltuieli în perioada următoare, inclusiv Legea pensiilor, evoluţia cheltuielilor, dar şi riscurile aferente. Apoi decizia va fi una politică”.

Declaraţia ministrului Finanţelor a fost o replică indirectă la o alta, a ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care a pledat, tot luni seara, la Europa FM, pentru un aparat public mai suplu, astfel încât să se creeze resurse pentru pensii.

„Ceea ce facem prin informatizarea sistemului public şi prin reorganizarea ministerelor eu şi colegii mei sunt măsuri care au impact permanent, pe termen lung, şi care reconfigurează aparatul administrativ într-un aparat suplu şi eficient. Eu zic că sunt mult mai bune aceste măsuri decât să fi dat ceva care pe termen scurt ar fi părut ok dar pe termen lung nu ar fi avut impactul pe care noi ni-l dorim”, a subliniat şeful de la Finanţe.


„Aşa cum este construit bugetul astăzi şi problemele pe care le avem, Legea pensiilor şi alte legi similare care au trecut prin Parlament nu au sursă de finanţare. Pentru a nu destabiliza economia va trebui să facem alte sacrificii. De aceea, trebuie să găsim un compromis şi este datoria mea să prezint premierului un scenariu care să arate cum vor fi finanţate aceste cheltuieli în perioada următoare sustenabil, fără a arunca economia în aer. Aşa cum arată toate agenţiile de rating, Comisia Europeană, instituţiile internaţionale, reprezintă un risc major pentru sănătatea economiei”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: