joi

30 mai, 2024

26 noiembrie, 2020

Ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu a anunțat joi că dorește să participe la ședințele de politică monetară ale Băncii Naționale a României (BNR), așa cum îi permite legea, pentru a prezenta punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce.

Ministrul poate, conform legii, să participe la aceste întâlniri ale Consiliului de Administrație al BNR, dar nu are drept de vot.

”În primul rând, da, legea îmi permite și în al doilea rând – pentru a nu mai exista în spațiul public această discuție despre ce zice ministrul de Finanțe despre politica monetară, ce zice politica monetară despre ce trebuie să facă ministerul de finanțe -, mergem la discuții. Vom fi transparenți. De fiecare dată noi și elementele din buget, deficitul, le discutăm la Banca Națională, dar vreau ca opinia publică să știe foarte clar că este o comunicare foarte bună și transparentă între Ministerul Finanțelor Publice și Banca Națională și de aceea am spus că voi merge la aceste decizii de politică monetară pentru a prezenta punctul de vedere al finanțelor exact acolo, în momentul în care se iau deciziile. Nu are drept de vot Ministerul Finanțelor, doar poate să participe la aceste ședințe”, declarat Florin Cîțu joi, în cadrul unei conferințe de presă.


La începutul lunii noiembrie, ministrul finanțelor a precizat că în opinia sa mai există spațiu pentru măsuri de relaxare monetară, dar și că BNR nu și-a atins ținta de achiziții de titluri de stat de pe piața secundară.

”Politica fiscală este ceva cu care poți începe, dar ne trebuie mai mult decât politica fiscală. În România este în continuare loc pentru măsuri monetare. Rezervele minime obligatorii sunt încă mari comparativ cu alte țări din UE, ratele dobânzilor sunt încă mari com­parativ cu alte țări din UE, ceea ce înseamnă că încă mai ai loc de măsuri monetare pentru a injecta lichiditate, nu doar de po­litica fiscală. Politica fiscală a ajutat până acum, dar ne uităm la banca cen­trală și nu și-a atins încă tar­getul la cumpă­ra­rea obli­gațiu­ni­lor de pe piața se­cun­dară“, a spus Florin Cîțu.

Următoarea ședință de politică monetară a BNR va avea loc pe 8 ianuarie 2021.

În urmă cu doi ani, fostul ministrul de finanțe Ionuț Mișa și-a manifestat la rândul său intenția de a participa la o ședință pe politică monetară. El a avut o discuție cu conducerea BNR, în ziua ședinței, dar în afara ei.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: