Vrem Buget? Cum și-au crescut spectaculos vecinii noștri rata de colectare a taxelor, prin digitalizare

Digitalizarea și modernizarea administrației fiscale, o preocupare care generează investiții tot mai semnificative la nivel global, ar putea fi soluția salvatoare a consolidării fiscale din… Mai mult›
19.01.2021
Prognoza pe 2 ani, pe care se face Bugetul acum: indicatori, sectoare, curs – observații

A apărut prognoza de iarnă 2021, utilizată potrivit Comisiei Naționale pentru Strategie și Prognoză pentru bugetul pe anul în curs. Era și mai utilă, ca… Mai mult›
18.01.2021
De 10 ori mai puțin decât MEDIA europeană: atât cheltuie România pe locuitor pentru prevenția în sănătate. Observații

O analiză publicată de Eurostat a plasat România pe ultimul loc în UE la cheltuielile pe locuitor pentru prevenție în sănătate, cu doar 8 euro… Mai mult›
18.01.2021
Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.… Mai mult›
17.01.2021
Ministrul Finanțelor a obținut un mandat de vicepreședinte al BERD pentru un an
de Adrian N Ionescu , 18.2.2019
Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a obținut unul din cele 2 mandate de vicepreședinți ai Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), emis duminică.
Noul președinte ales al Consiliului Guvernatorilor va fi ministrul Finanțelor din Spania, iar celălalt vicepreședinte ministrul Finanțelor din Lituania.
„România, prin ministrul Eugen Teodorovici, asigură în prezent atât președinția Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții , cât și pe cea a Consiliului pentru Afaceri Europene și Financiare (ECOFIN), în contextul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Este o premieră de la aderarea României la Uniunea Europeană, când un oficial român deține în același timp cele mai înalte funcții în cadrul celor trei instituții europene de prestigiu”, spune comunicatul MFP.
Totodată, „desemnarea unei structuri de conducere formată exclusiv din reprezentanți ai unor state membre consolidează interesele Uniunii în cadrul BERD, chiar și în contextul ieșirii Marii Britanii din forul comunitar”, potrivit sursei citate.
Mandatul celui mai înalt for de conducere al berd începe în luna mai 2019 și se încheie în 2020.
BERD deține un număr de 423 de proiecte, cu investiții nete de peste 8 miliarde de euro, atât în sectorul privat cat si cel public din România, în domenii precum energia, transportul si infrastructura municipală, precum şi în instituții financiare.
România este membru berd din anul 1991. Guvernatorul României la berd este ministrul finanțelor publice, iar guvernator supleant este guvernatorul BNR. berd este deţinută de 67 de ţări de pe cinci continente, precum şi de Uniunea Europeană şi BEI.
Începând din anul 2011, țara noastră face parte dintr-o „constituentă” de reprezentare la berd condusă de Turcia, din care mai fac parte Azerbaidjan şi Kîrgîzstan.