joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 februarie, 2019

Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a obținut unul din cele 2 mandate de vicepreședinți ai Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), emis duminică.

Noul președinte ales al Consiliului Guvernatorilor va fi ministrul Finanțelor din Spania, iar celălalt vicepreședinte ministrul Finanțelor din Lituania.

„România, prin ministrul Eugen Teodorovici, asigură în prezent atât președinția Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții , cât și pe cea a Consiliului pentru Afaceri Europene și Financiare (ECOFIN), în contextul Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Este o premieră de la aderarea României la Uniunea Europeană, când un oficial român deține în același timp cele mai înalte funcții în cadrul celor trei instituții europene de prestigiu”, spune comunicatul MFP.


Totodată, „desemnarea unei structuri de conducere formată exclusiv din reprezentanți ai unor state membre consolidează interesele Uniunii în cadrul BERD, chiar și în contextul ieșirii Marii Britanii din forul comunitar”, potrivit sursei citate.

Mandatul celui mai înalt for de conducere al berd începe în luna mai 2019 și se încheie în 2020.

 berd deține un număr de 423 de proiecte, cu investiții nete de peste 8 miliarde de euro, atât în sectorul privat cat si cel public din România, în domenii precum energia, transportul si infrastructura municipală, precum şi în instituții financiare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

România este membru berd din anul 1991. Guvernatorul României la berd este ministrul finanțelor publice, iar guvernator supleant este guvernatorul BNR. berd este deţinută de 67 de ţări de pe cinci continente, precum şi de Uniunea Europeană şi BEI.


Începând din anul 2011, țara noastră face parte dintr-o „constituentă” de reprezentare la berd condusă de Turcia, din care mai fac parte Azerbaidjan şi Kîrgîzstan.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: