joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 februarie, 2019

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor, este aşteptat în plenul Camerei Deputaților, să participe la dezbaterile pe tema „Explicaţii despre efectele OUG 114” la „Ora guvernului”, începând cu ora 16.00.

OUG 114, sau „ordonanța lăcomiei”, după cum au denumit-o autorii săi, a aruncat în aer planurilr de afaceri ale mediului privat și presiunile pentru modificarea sa sunt în creștere.

Dezbaterile au loc la solicitarea deputaţilor USR, în vreme ce PNL a solicitat, la rândul său, explicaţii pe tema acestei ordonanţe, chemând-o pe Viorica Dăncilă în Parlament, potrivit News.ro.


Pe de altă parte, instituțiile statului vor mai funcționa după cota de cheltuieli curente aferente bugetului de anul trecut, până când Curtea Constituțională va lua o decizie privind constestarea constituționalității legii bugetului de către Președinție, după ce Guvernul a prezentat iar Parlamentul a aprobat-o cu două luni întârziere.

OUG 114, adoptată de guvern în luna decembrie. a fost criticată şi de opoziţie, şi de companii, premierul Dăncilă anunţând intenţia de a o modifica.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în urmă cu o săptămână, că o decizie în privinţa modificării OUG 114 va fi luată după ce va avea discuţii cu toţi miniştrii.

„Eu cred că este important să dăm dovadă de flexibilitate, totul este perfectibil, inclusiv o lege, dar eu am cerut tuturor miniştrilor ca pe OUG 114 să vină cu argumente justificate pentru a schimba anumite lucruri. După ce am toate aceste argumente, după ce văd ce stă la baza modificărilor care sunt cerute, atunci vom lua o decizie, pentru că eu cred că această decizie trebuie să se plieze pe realitate, şi nu pe considerentele unei persoane. Eu cred că săptămâna aceasta voi avea o discuţie cu miniştrii legat de toate acest aspecte”, a declarat Viorica Dăncilă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Întrebată dacă va fi dată o altă ordonanţă sau se va merge pe parcurs parlamentar, premierul a răspuns: „Până nu am discuţii cu fiecare ministru în parte pe lucruri foarte bine argumentate, nu voi lua o decizie. Vreau ca decizia pe care o luăm – s-ar putea să fie decizie să nu facem schimbare, s-ar putea să fie o decizie în care să schimbăm anumite lucruri – vreau să se plieze pe ceea ce este real şi pe ceea ce poate ajuta, nu poate încurca. De aceea, cred că este foarte important să analizăm fiecare aspect în parte şi eu cred că ceea ce a făcut Guvernul României, primul ministru, în a solicita fiecărui ministru argumente pentru schimbări care se doresc cred că este un lucru corect şi normal”.

În aceeaşi zi, Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) anunţa că a identificat scenarii de adaptare a OUG 114.
”În cadrul şedinţei au fost prezentate concluziile grupului interinstituţional format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Băncii Naţionale a României referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene (OUG 114/2018). În baza materialului prezentat, CNSM a identificat soluţii de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018, cu respectarea legislaţiei in vigoare”, preciza CNSM.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: