UPDATE: Premierul a discutat cu ministrul Energiei și „speră ca rezultatele ANI să fie făcute public cât mai repede pentru a pune punct îndoielilor și comentariilor”, a comunicat Palatul Victoria. Prin urmare, ministrul Energiei nu-și dă demisia, așa cum circula pe surse:
„Evaluarea declarațiilor de avere ale ministrului Energiei, Victor Grigorescu, de către Agenția Națională de Integritate este un demers firesc, pe care această instituție îl face conform competențelor legale.
Rezultatele acestei evaluări vor fi în măsură să clarifice aspectele legate de declarațiile de avere depuse de ministrul Energiei. Premierul speră ca rezultatele ANI să fie făcute public cât mai repede pentru a pune punct îndoielilor și comentariilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.
***
Știrea inițială:
Premierul Dacian Cioloş va discuta vineri cu Victor Grigorescu despre profitul de 800.000 de lei obținut de ministrul Energiei, în 2014, din închirierea unui site cu doar câțiva vizitatori zilnici.
Potrivit unor surse citate de News.ro, este posibil ca premierul să-i ceară lui Grigorescu să părăsească Executivul.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, este cercetat de Agenția Națională pentru Integritate (ANI) din cauza venitului de 791.500 de lei obținut, potrivit declarației de avere a oficialului, din închirierea unui bun mobil.
Cedarea folosinţei s-a făcut către un offshore din insulele britanice Turks și Caicos.
La început, ministrul a refuzat să ofere detalii, susținând că „este vorba de un contract privat” și tranzacția trebuie să rămână confidențială.
Săptămâna aceasta, într-un interviu, Victor Grigorescu a spus că acel bun mobil este o platformă online, din care a încercat să facă un start-up funcţional şi atractiv, însă până la urmă „acest lucru nu s-a întâmplat”.
Cu toate acestea, el a reușit să închirieze site-ul cu aproape 80.000 lei pe lună. Potrivit ministrului, platforma a fost un instrument de business pentru un număr redus de persoane, “chiar dacă acest instrument a avut o adresă de internet ca orice alt site”. “Faptul că putea fi accesat de oricine nu îl făcea un site obişnuit”, susţine ministrul.
„Platforma a fost un model de analiză întâlnit în mediul economic de la Bruxelles, unde astfel de soluţii digitale sunt utile pentru a putea identifica trendurile viitoare ale politicilor europene şi pentru predicţii legate de oportunităţi de business pentru actorii implicaţi în acest domeniu”, afirmă Grigorescu pe contul de Facebook.
Platforma, monitoreu.com, nu mai este accesibilă, dar Hotnews oferă un link la care poate fi vizionat site-ul, așa cum arăta el în 2012: https://web.archive.org/web/20140207153750/http://www.monitoreu.com/
“Simplul motiv pentru care nu mai funcţionează astăzi ţine de faptul că din aprilie 2015, când a încetat contractul, nu am mai avut nicio ofertă până în luna septembrie a aceluiaşi an când am decis să îl opresc. Am oprit proiectul pentru că nu mai funcţiona şi nici nu am simţit că poate continua aşa cum era construit”, a scris Grigorescu, pe contul personal de Facebook.
Potrivit urlrom.com, mai scrie Hotnews, site-ul ministrului Grigorescu se află pe locul 50.763 in România, cu 14 vizite zilnice, având o valoare estimată de 296 lei la nivelul anului 2015. Domeniul monitoreu.com a fost înregistrat pe 27 septembrie 2012 de catre Victor Grigorescu.
România liberă a descoperit că firma care a închiriat site-ul respectiv și i-a plătit lui Victor Grigorescu aproape 800.000 de lei este o companie din Azerbaidjan aparținând de SOCAR, companie petrolieră azeră de stat.
Contractul cu această companie a fost încheiat cu Grigorescu în perioada în care acesta era consilier al unui fost ministru al Energiei și membru în Consiliul de Administrației al Electrica.