vineri

3 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 mai, 2016

victor grigorescuMinistrul Energiei, Victor Grigorescu, acuză într-o postare pe Facebook presiuni şi intimidări din partea liderilor politici din Gorj. Ministrul spune că politicienii doresc să impună un nou director la Complexul Energetic Oltenia pentru a putea controla această companie.

Liderii politici din Gorj doresc să impună viitorul director de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a putea controla compania, așa se întâmplă și în cazul altor societăți de capital de stat care sunt folosite pentru capital politic, scrie ministru Energie, Victor Grigorescu, pe pagina sa de Facebook.

De ce se pregătesc politicienii de o nouă numire la CEO

Postarea vine după ce directorul interimar al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurențiu Ciobotărică, a fost reținut, miercuri seara, sub acuzația de abuz în serviciu.


El a fost eliberat eliberat după 24 de ore, dar va fi cercetat în continuare pentru pentru că managementul CEO i-ar fi dat nelega 120.000 de lei unui membru al conducerii companiei pentru a-l face să demisioneze.

Cei 120.000 de lei au fost acordați în ianuarie, prin hotărârea Directoratului (structura de conducere a companiei), pentru a-l convinge pe șeful Diviziei Energie, Aurel Medințu, să accepte încheierea mandatului cu acordul părților.

Suma a fost justificată prin planul conform căruia salariații companiei pot beneficia de șase salarii compensatorii dacă pleacă la cerere.

Laurențiu Ciobotărică a fost numit interimar, de către actualul ministru al Energiei, în decembrie, pentru a-l înlocui pe Laurențiu Ciurel, directorul general al CEO din acel moment, trimis în judecată în dosarul Rovinari – Turceni. În acest dosar mai sunt inculpați fostul premier Victor Ponta și fostul ministru al Marilor Proiecte, Dan Șova, pentru fapte ce ar fi fost comise când aceștia erau avocați și au acordat consultanță juridică celor două exploatări miniere din județul Gorj.

Avertismentul


Vineri, ministrul Energiei, acuză lideri politici din Gorj că doresc să controleze din nou conducerea complexului și fac presiuni în aces sens.

Victor Grigorescu avertizează că aceste manevre politice nu vor mai avea succes, fiindcă se v depolitiza mecanismul de numire. Altfel orice măsuri de eficientizare și guvernanță corporativă vor eșua.

Observ citind presa locală că unii lideri politici din teritoriu au și găsit deja o persoană potrivită pentru preluarea conducerii Complexului Energetic Oltenia. Acești politicieni locali își închipuie, probabil, că dacă așa au funcționat lururile până acum, o să le meargă în continuare cu presiuni și intimidări. Dar aș fi curios dacă pot indica un articol de lege care le permite acest gen de interferență?

Acum vreo trei săptămâni, când Ministerul Energiei a criticat conducerea de la CEO, unii lideri din Gorj nu știau cum să se mai îngrămădească să îi ia apărarea deși discuțiile aveau legătură cu lipsa unor rapoarte și evaluări tehnice. Remarc presiunea continuă și încercările de a controla Complexul Energetic Oltenia. Nu au nici o șansă, dar continuă să construiască piste false și tensiuni pentru un eventual capital politic.

De situația proastă a mineritului românesc se fac vinovați într-o măsură enormă factorii locali care au crezut că aceste Complexuri Energetice le aparțin. Au făcut ani de zile presiuni, au făcut jocuri politice, au creat false probleme sociale ca să poată acționa după bunul plac. Aceste companii trebuie să fie depolitizate complet pentru a le salva. Putem face zeci de eficientizari în aceste companii, dar dacă nu înlăturăm factorul nociv nu vom reuși să le facem funcționale.

Aș vrea să fie clar: avem toleranță zero în ceea ce privește corupția. Nu avem nicio ezitare în a-i înlătura din funcții de conducere pe cei care se fac vinovați de acte de corupție. Singura noastră datorie e să facem lucrurile corect, eficient și, mai ales, legal”, scrie ministrul Grigorescu pe pagina sa de Facebook.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: