vineri

1 martie, 2024

29 septembrie, 2016

mircea dumitru rector universitatea bucurestiMinistrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat joi, într-un interviu acordat Digi24, că trebuie realizată o evaluare a școlilor doctorale, evaluare ce ar trebui finalizată în vara lui 2017, dată până la care ele vor funcționa cu autorizație provizorie.

Toate autorizațiile pentru școlile doctorale au expirat anul acesta, astfel încât un an vor funcționa cu un aviz provizoriu până la finalul anului universitar care tocmai începe.

Perioada va fi folosită de autorități pentru a realiza evaluarea acestora, unele dintre ele foarte controversate (precum cele de la Academia Alexandru Ioan Cuza sau Academia Națională de Informații Mihai Viteazu).


„Cred că trebuie făcute o evaluare a Școlilor Doctorale și o evaluare statistică a tezelor de doctorat susținute în ultimii 20 de ani ca să vedem care este situația.

Potrivit legii, ar fi trebuit ca Școlile Doctorale să fie deja evaluate până în luna august a acestui an. Nici ministerul Educației și nici celelalte organisme care erau implicate în acest proces nu și-au făcut temele astfel că acum Școlile Doctorale nu au dreptul să își desfășoare activitatea. Astfel vom da un ordin de ministru, o autorizație provizorie, prin care vom autoriza Școlile Doctorale până în vara anului 2017. În acest interval trebuie terminată evaluarea”, a spus Mircea Dumitru, la Digi24. 

În opinia sa, măsurile luate vor duce la diminuarea numerelor plagiatelor, fenomen ce pare să intereseze tot mai mult opinia publică, datorită utlimelor scandaluri vizând politicieni și demnitari suspectați de astfel de fapte.

Cred că faptul că acum există o discuție publică despre plagiat față de anul 2012 arată că există un interes național față de această problemă. Sunt oameni care nu au încredere în capacitatea noastră de a gestiona acest fenomen și care cred că este mai mare decât credem noi. Și e posibil să aibă dreptate. Sperăm ca prin regulile impuse acum acest fenomen să scadă”, a spus ministrul.

Despre acuzațiile de plagiat aduse Laurei Codruța Kovesi

Mircea Dumitru a explicat că este nevoie de o sesizare pentru studierea acuzațiilor aduse șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, acuzată că a plagiat în lucrarea sa de doctorat: „CNATDCU nu se poate autosesiza. Potrivit regulamentului nu există procedura de autosesizare. Când a fost făcut noul regulament, în timpul mandatului domnului Curaj, a fost scoasă procedura autosesizării pornind de la ideea că instituția care va analiza teza nu poate să se și autosesizeze și să aibă o idee despre lucrare înainte. S-a considerat că așa este mai obiectivă instituția. Orice persoană poate sesiza CNATDCU.


Nici în cazul Ponta nu a fost vorba de o autosesizare, deoarece Universitatea din București a cerut analizarea tezei de doctorat.

Și în cazul Oprea și Tobă a fost o sesizară în baza căreia s-a demarat întreaga procedură.

Dacă persoana care face autodenunțul depune și o sesizare aducând niște argumente privind presupusul plagiat atunci CNATDCU poate analiza”, a spus ministrul Educației.

Integritate academică

În primul o țintă ar fi clarificarea chestiunilor care țin de integritatea academică. E un simptom al unei situații mai generale care ține de etică și deontologie. Cred că trebuie reașezată legea actuală a Educației a modului în care funcționează organismele care asigură etica. Săptămâna viitoare vom avea acest proiect”, a spus ministrul. 

Despre concursurile pentru directori de școli

Avem în momentul de față avem 6600 de candidați pentru posturi de directori de școli chiar dacă personalități politice, organizații sindicale într-un fel sau altul, mai direct sau voalat, au încercat să saboteze acest concurs. Concursul se va organiza, calendarul va fi respectat, metodologia va fi respectată. Trebuie să clarificăm ideea că metodologia ar interzice anumitor persoane să se înscrie la concurs. E o mare neînțelegere. Articolul incriminat ne spune că dacă ai câștigat concursul și e o incompatibilitate de rude atunci nu poți fi numit. Articolul nu spune că nu te poți înscrie la concurs. Problema este ce se întâmplă după. În învățământul superior chestiunea este deja rezolvată. Nu avem situații în care pe funcții de conducere să fie membri de familie

Ultimul concurs a avut loc acum opt ani, mandatul unui director obținut în urma unui director durează patru ani. Timp de patru ani de zile Ministerul nu a găsit timp să organizeze acest concurs. De ce în luna octombrie? Pentru că așa au fost organizate și în anii trecuți. De ce nu la anul? Pentru că acum mi-au fost semnalate de profesorii din sistemul preuniversitar mi-au semnalat că unii directori care au fost numiți cu delegație de multe ori cu interes politic nu au avut legitimitatea de a gestiona instituția de învățământ.

Vreau să intrăm în normalitate. Ne aducem aminte ce discuții au fost în 2011 cu privire la cum urma să fie organizat Bacalaureatul. Acum ni se pare normal ca acest examen să fie organizat corect și curat. De partea mea este legea, au fost elevi care prin asociațiile de profil și cei 6000 de oamenii care s-au înscris la concurs și toți cei care au încredere în funcționarea corectă a sistemului de învățământ”, a precizat ministrul. 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: