cursdeguvernare

sâmbătă

5 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Ministrul Educaţiei rezolvă criza manualelor digitale: a ordonat retipărirea manualelor vechi. Licitaţia pentru cele digitale continuă

18 septembrie, 2014

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis joi tipărirea în regim de urgenţă a manualelor pentru clasa I şi a II-a, după ce a fost somat de premierul Victor Ponta să găsească rapid o soluţie la criza manualelor digitale.

„La solicitarea primului-ministru Victor Ponta ca elevii claselor I şi a II-a să aibă cât mai repede manuale la dispoziţie, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a decis astăzi să extindă perioada de utilizare a manualelor vechi pentru clasa I, până la finalizarea licitaţiei privind manualele digitale.

Prin ordin al ministrului Educaţiei, inspectoratele şcolare judeţene au obligaţia ca, în regim de urgenţă, să completeze stocurile de manuale şcolare pentru clasa I. Pentru clasa a II-a se vor folosi vechile manuale, existente deja în şcoli”, a anunţat joi, printr-un comunicat de presă, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).


Elevii vor primi manuale tipărite în următoarele două-trei săptămâni, urmând ca după declararea câştigătorilor licitaţiei pentru digitale să li se repartizeze şi abecedarele digitale, potrivit unor explicaţii oferite vineri, pentru cursdeguvernare.ro, de Biroul de presă al ministerului. Aceasta înseamnă cheltuieli suplimentare pentru manualele celor aproximativ 150.000 de elevi de clasa I şi circa 170.000, elevi clasa II-a.

Majoritatea acestora ar fi trebuit să primească manuale digitale, dar neregulile apărute în cadrul licitaţiei organizate în acest scop a făcut ca ele să nu fie disponibile pe 15 septembrie, prima zi a anului şcolar 2014 – 2015.

Şi, potrivit explicaţiilor Biroului de presă, elevii nu vor avea manuale, fie tipărite, fie noi (digitale), mai devreme de trei săptămâni.

Decizia de joi a ministrului Pricopie de a tipări vechile manuale a fost luată după ce conţinutul fişelor şi al celorlalte materiale auxiliare care suplinesc lipsa manualelor au fost criticat şi ironizat în spaţiul virtual, iar responsabilii sistemului de educaţie au constatat că, într-adevăr, acestea au mari „probleme”.


Situaţia cea mai gravă este la clasa I, pentru cei de clasa a II-a tipărirea noilor tiraje poate începe de mâine, au explicat cei de la Biroul de presă al ministerului.

Ministerul va demara imediat identificarea stocurilor de manuale vechi şi în funcţie de acestea se va ordona noul tiraj. Operaţiunea ar putea dura două – trei săptămâni.

În ceea ce priveşte manualele digitale, „este puţin probabil” ca ele să fie disponibile în luna octombrie, a declarat reprezentantul Biroului de presă al MEN.

Peste aproximativ o săptămâna vor fi declaraţi câtigătorii licitaţiei şi, în varianta în care nu va fi contestată iar, urmează ca manualele să fie urcate pe platforma online, astfel încât cadrele didactice să opteze pentru unul sau altul, iar apoi să fie semnate contractele cu firmele câştigătoare.

”Scandalul manualelor digitale”

Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi trebuit să înveţe după manuale noi, în variantă digitală.

Licitaţia organizată pentru realizarea lor a fost contestată, iar CNSC a admis trei plângeri în totalitate şi şase în parte, astfel încât procedura s-a prelungit, iar elevii de clasa I şi a II-a au început anul şcolar fără niciun fel de manuale.

Federaţia Editorilor: Ministerul a eliminat oferte valabile

Ministrul Remus Pricopie a acuzat pentru întârziere firmele care au contestat licitaţia, în timp ce editurile au răspuns atacurilor explicând că au fost excluse fără a exista motive.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Editorilor din România (FER), transmis joi, Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a constatat că Ministerul Educaţiei a eliminat oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare, la licitaţia pentru manuale: „CNSC constată că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), a folosit în mod ilegal prevederi ale OMEN 5559 pentru a elimina oferte perfect valabile şi a favorizat companiile declarate câştigătoare. Abateri pur tehnice, care nu afectau funcţionalitatea aplicaţiei digitale au fost folosite drept pretext pentru respingerea majorităţii ofertelor. Se constată însă că, în aceleaşi proporţii, aceste abateri s-au regăsit şi în cazul ofertelor declarate câştigătoare”.

FER a cerut joi descalificarea ofertelor prezentate de SIVECO+Litera şi CD Press, declarate iniţial câştigătoare, întrucât acestea au fost desecretizate şi deja prezentate publicului larg. În aceste condiţii, ele nu mai pot face obiectul unei reevaluari obiective în condiţii egale cu celelalte oferte, consideră federaţia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: