duminică

21 aprilie, 2024

27 septembrie, 2013

Ministerul Economiei a lansat joi, spre dezbatere publică, Strategia Naţională de export 2014 – 2020, strategie care pune accentul pe creșterea calitativă a exporturilor și pe o mai mare atenție acordată piețelor din țări terțe.

”Vrem, de asemenea, orientarea unei părţi a exporturilor către ţări terţe”, a a mai explicat ministrul, vorbind despre schimbările importante aduse acest document.

Deficitul comercial al României la sfârșitul anului 2013 nu va urca la 4% din PIB, în condiţiile în care, în primele şapte luni, valoarea indicatorului a fost de 3,13 miliarde de euro, cu 2,23 miliarde de euro faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut.


În primele şapte luni ale anului, exporturile au totalizat 28,19 miliarde de euro, în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar importurile au fost de 31,32 miliarde de euro, în scădere cu 0,7%.

”Mai există două vulnerabilităţi: capacitatea redusă de absorbţie a pieţei interne, din cauza veniturilor scăzute ale populaţiei, şi nivelul redus de investiţii directe. Deci, consumul şi investiţiile trebuie să fie o prioritate în perioada următoare”, susţine ministrul Vosganian.

(Descarcă AICI documentul integral privind strategia pe exporturi)

Ţările în care exporturile României au crescut cel mai mult

– Mexic – 118%

– Libia -154,4%


– Indonezia – 159,2%

– Thailanda – 105,4%

Principalele pieţe de destinaţie ale mărfurilor româneşti sunt Germania, Italia, Franţa şi Turcia.

Cele mai exportate produse româneşti

– autoturismele – 7,2% din totalul exporturilor, în creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut)

– componente auto – tot 7,2% din total exporturi

– fibre, cabluri şi conductori electricit izolaţi – 5,8%

– mobilier din lemn – 3,4%

Despre Roșia Montană

În privința exploatării de la Roșia Montană, ministrul Economiei a spus că el susține opinia Guvernului și a declarat că organizarea unei dezbateri pe tema proiectului Roşia Montană este benefică pentru a vedea dacă societatea românească este pregătită pentru astfel de dezbateri.

”Mi se pare puţin ciudată decizia de a chema miniştrii la audieri. Trebuie chemat tot Guvernul. Voi spune că opinia mea este opinia Guvernului, iar alte opinii le voi spune la dezbaterile din Parlament”, a explicat Varujan Vosganian.

Înainte de a începe dezbaterea parlamentară a subiectului, Varujan Vosganian crede că ar trebui rezolvate trei chestiuni: ”În primul rând, trebuie să fim toţi de acord dacă resursele trebuie să fie fructificate sau nu. Eu susţin că orice resursă trebuie exploatată. Apoi, trebuie să fim de acord ca exploatarea să se facă în conformitate cu Constituţia, unde se precizează că trebuie respectat interesul naţional. Trebuie să ne punem de acord ce vom face cu aurul, trebuie să definim interesul naţional. În al treilea rând, trebuie stabilit care este cadrul tehnic cu care vom exploata resursele”, a menţionat ministrul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: