19 aprilie, 2011

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că va fi privatizat managementul a 25% dintre companiile din subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

În aceeaşi zi, Ariton a plecat în Azerbaidjan, unde îl însoţeşte pe preşedintele Traian Băsescu într-o vizită oficială de două zile.

Procedurile pentru privatizarea managementului la companiile vizate vor începe din luna aprilie, dar încă nu au fost stabilite unităţile care vor intra în acest program.


Banca Mondială a încheiat recent o evaluare (Functional Review) la MECMA şi a recomandat privatizarea managementului la unele companii aflate în subordinea ministerului, dar conducerea instituţiei lasă să se înţeleagă că decizia de a accelera demersurile în această direcţie nu sunt rezultatul opiniei Băncii Mondiale.

”Este o măsură pe care am anunţat-o din momentul în care am fost numit ministru. Sunt convins că un management privat la unele companii aflate în subordinea noastră va aduce rezultate economice şi mai bune şi va da încredere investitorilor interesaţi’ în proiectele majore pe care România le are în vedere în următoarea perioadă”, a declarat Ion Ariton, potrivit comunicatului MECMA.

Conform aceleiaşi surse, în zilele următoare, MECMA va publica anunţul de licitaţie pentru privatizarea managementului la unele companii din subordinea sa, iar în prezent se derulează ultimele evaluări pentru stabilirea companiilor de stat cărora le va fi privatizat managementul.

Oficial din MECMA: Să vedem de unde a plecat chestia asta aşa repede, pentru că trebuia pregătită

Decizia anunţară de Ariton i-a luat prin suprindere pe ceilalţi şefi de la vârful MECMA.


”Să vedem de unde a plecat chestia asta aşa de repede, pentru că ea trebuie pregătită. N-am vorbit cu ministrul despre managementul privat s-a mai vorbit puţin mai înainte însă deocamdată cum şi ce se va face e mai greu de spus, pentru că noi suntem organizaţi după Legea 31, care e pentru un anumit tip de societăţi”, a declarat, pentru cursdeguvernare.ro, un lider din conducerea ministerului, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Anunţul lui Ariton vine după ce instanţele judecătoreşti au decis că reorganizarea sistemului energetic românesc în doi mastodonţi, Electra şi Hidroenergetica, nu se poate realiza, însă oficialul MECMA contactat de cursdeguvernare.ro a susţinut că privatizarea managementului nu are legătură cu strategia de reorganizare a companiilor din zona de electricitate.

Privatizarea managementului poate aduce scumpiri la energie

 

Şeful din MECMA cu care am stat de vorbă a mai opinat că privatizarea managementului companiilor din domeniul energiei ar fi riscantă, pentru că ar conduce la creşterea preţului produselor energetice, fără ca statul să poată interveni decisiv.

”Când vorbim de management privat pentru fonduri, cum este fondul Proprietatea, fond de investiţii, aici sunt foarte mulţi experţi şi specialişti din afară. Când vorbim de managementul societăţilor economice, care se află foarte mult sub parte de organizare tehnică, mi-e mai greu să vă spun. Tot ce ştiu este că managementul societăţilor pe care le-am privatizat noi, în mare, e tot românesc. Ei creează un fel de supra-supraveghere şi, practic, fac strategiile”, a explicat sursa consultată cum funcţionează mecanismul managementului privat.

Oficialul din minister a apreciat, însă, că un manager din zona privată are tot interesul să crească preţul produselor energetice, cum ar fi gazul, care în prezent are un preţ reglementat, scăzut, pe piaţa internă.

”Dacă, de exemplu, se vor întâmpla lucrurile cum a fost cu creşterea preţului la benzină, petrol, unde am constat că n-aveam nici o pârghie de influenţă ca stat, nici când o să fie managementul privat, statul n-o să mai poată să intervină cu nimic”, a opinat oficialul MECMA chestionat de cursdeguvernare.ro

”E destul de complicat mai ales în perioada asta de criză. Apoi, creşterea eficienţei companiei de multe ori se traduce cu sporirea greutăţilor pentru alte industrii sau poate cădea foarte greu pentru populaţia asta care şi aşa cum e şi nu mai poţi să-i mai pui sarcini suplimentare în spate, că e vai de ea săracă. Noi n-am reuşit să rezolvăm problema preţului la zarvavaturi, la ulei, la zahăr, aţi văzut că n-au vrut să intervină cu nimic”, a mai spus el.

Privatizarea managementului companiilor de stat este însă foarte riscant de făcut şi depinde în mare măsură de capacitatea economiei româneşti a de a deveni competitivă şi de a nu mai depinde de energia ieftină, pe preţuri reglementate.

”Practic se are în vedere eficientizarea managementului şi creşterea ritmului economic al companiilor, dar asta depinde de mai mulţi factori. Dacă economia nu merge şi trebuie să-i ajutăm pe mai mulţi, preţul e prea mare, noi ţinem scăzut preţul la energie şi la gaze de 3 ani”, a explicat oficialul MECMA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: