vineri

26 aprilie, 2024

12 decembrie, 2013

Daniel Barbu și-a dat demisia, joi, din funcția de ministru al Culturii, după ce declarațiile sale referitoare la sumele prea mari alocate bolnavilor de HIV/SIDA, comparativ cu fondurile repartizate programelor de la Cultură, au declanșat un val de proteste și au dus la autosesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Premierul Victor Ponta a declarat că a primit demisia, dar o va transmite președintelui odată cu propunerea pentru un nou ministru și numai după ce va discuta, împreună cu Traian Băsescu și Crin Antonescu, nominalizarea așteaptată de la liberali.

Declarația pentru care și-a dat demisia a fost făcut în urmă cu patru zile, pe 8 decembrie 2013, la un eveninemnt cultural ce a avut loc la Craiova: „La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate”, a spus ministrul Daniel Barbu.


Ministrul și-a cerut public scuze ulterior, recunoscând că nu există nicio justificare pentru declarația făcută. Miercuri, Crin Antonescu, președintele PNL (partid în numele căruia a primit portofoliul de la Cultură), i-a sugerat ministrului să-și dea demisia.

Daniel Barbu este profesor universitar de Științe Politice, în cadrul Facultății de Științe Politice al Universității București. A fost decan al acestei facultăți, între 1994 și 2000, și între 2002 și 2004.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: