luni

22 aprilie, 2024

13 ianuarie, 2016

Ambasadorul român la Berlin, Lazăr ComănescuMinistrul de Externe, Lazăr Comănescu a discutat marți, în cursul unei vizite oficiale la Berlin,  cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, despre evoluțiile din Republica Moldova, rolul României în apărarea granițelor externe ale UE în contextul crizei refugiaților și efectelor asupra spațiului Schenghen, despre referendumului din Marea și perspectivele regiunii Marea Neagră.

Ce au discutat cei doi miniștri

  • Agenda UE: ministrul Comănescu speră că semnificativa contribuție a României la apărarea granițelor externe ale UE “se va reflecta corespunzător într-o abordare unitară în termeni de drepturi şi responsabilităţi într-un spaţiu Schengen extins şi funcţional”
  • Vecinătatea estică: s-au discutat evoluţiile politice din Republica Moldova și necesitatea continuării parcursului european a Chişinăului pentru implementarea Acordului de Asociere şi a agendei de reforme; importanţa Parteneriatului Estic pentru a stimula reforma și modernizarea în statele partenere din vecinătatea estică a Uniunii; perspectivele regiunii Mării Negre extinse; Lazăr Comănescu a pledat pentru o abordare diferențiată în relația cu statele din Parteneriatul Estic, în funcție de voinţa politică, progresele concrete şi cu nivelul de aspiraţie al fiecărui stat.
  • Referendumul din Marea Britanie: este necesară identificarea unor soluții posibile în cadrul oferit de Tratatele Uniunii şi cu respectarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale – a liberei circulaţii a persoanelor şi a forţei de muncă, și cu respectarea principiului egalităţii între toţi cetăţenii europeni.
  • Cooperarea în context NATO și sprijinul României pentru mandatul german la conducerea OSCE (în 2016).
  • S-a mai discutat despre situaţia din Ucraina, evoluţiile din Balcanii de Vest, precum şi criza siriană.

Reamintim că, săptămâna trecută, premierul român, Dacian Cioloș, și cancelarul german, Angela Merkel, au avut o întâlnire la Berlin.

“Vizita dumneavoastră este un pas important ca să avem relaţii strânse, de încredere, în colaborarea noastră în cadrul Consiliului Europei. Bine aţi venit, aici, la Berlin” – a declarat Angela Merkel la începutul conferinței, completând că “România este un partener esențial în UE și în NATO”.


Printre temele abordate joi a figurat și aderarea României la spațiul Schengen

Angela Merkel: Recunoaștem progresele, dar să așteptăm raportul MCV

Cred că proiectul Schengen este de cea mai mare actualitate şi cred că există motive bune să facem totul să fie garantată libera circulaţie în cadrul graniţelor Schengen.
Este corect că România a făcut foarte multe eforturi în apărarea graniţelor, aşteptăm însă următorul raport CE privind corupţia. Aşteptăm să vedem că în acest raport se regăsesc toate eforturile României de combatere a corupţiei astfel încât să adere pas cu pas la spaţiul Schengen.
Am văzut că există progrese în domeniul combaterii corupției și că guvernul Dacian Cioloș urmărește cu prioritate subiectul și vrea să aducă bunăstarea populației din România.

Dacian Cioloș: Sperăm că vom avea al treilea raport consecutiv bun

România şi-a îndeplinit condiţiile pentru a putea adera la spaţiul Schengen, ne dorim, sigur, un spaţiu Schengen solid şi credibil şi de aceea suntem conştienţi că trebuie să rezolvăm problemele care se află acum pe agendă, atât în ce priveşte întărirea frontierelor exterioare al Uniunii Europene, şi aici România acţionează deja ca şi cum ar fi un stat membru Schengen, cu foarte multă responsabilitate la controlul frontierelor.

Sperăm ca viitorul raport pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene să reflecte aceste evoluţii pozitive şi atunci ar fi unul din al treilea raport care ar fi pozitiv şi sperăm ca acest lucru să se reflecte şi în decizia pe care statele membre ar urma să o ia în perioada următoare în privinţa aderării României la Schengen.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: