joi

25 aprilie, 2024

1 aprilie, 2014

Pachetul de reformă în domeniul sănătăţii ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 aprilie. Deşi modificată de guvern în ianuarie 2014 şi aprobată prin Ordonanţă în februarie, reforma sistemului de sănătate se amână până la data la care noul ministru al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, se va lămuri, conform propriilor declaraţii, ce i-a lăsat moştenire fostul ministru, Eugen Nicolăescu.

Declaraţii de intenţie

Ce spunea Victor Ponta înainte de adoptarea pachetului: “Domnul ministru Nicolăescu are acum şi mandatul politic, nu doar cel guvernamental. Vor fi lucruri bune, importante legate de pachetul de bază de servicii, de programele de sănătate, de implicarea autorităţilor locale în dezvoltarea sistemului de sănătate, de implicarea universităţilor de medicină şi farmacie. O să vă rog, domnul ministru, să nu obosiţi cu comunicarea – sănătatea şi educaţia sunt cele mai importante lucruri din orice ţară. Chiar dacă aţi spus de 10 ori ce faceţi, să spuneţi de 20 ori, de 50 ori, de 80 ori, în aşa fel încât absolut toată lumea care este interesată să ştie ce anume vrem să schimbăm şi în ce direcţie”, şedinţa de guvern, 22 ianuarie, MEDIAFAX.

Ideea modificării legislaţiei care vizează sistemul românesc de sănătate a fost enunţată de premierul Ponta încă din 2012. Aflat în Statele Unite, pe 19 septembrie 2012, Victor Ponta asigura, conform Mediafax, că noul sistem românesc (pe care îl boteza “Ponta-care”, despre care spunea că va fi mai puţin controversat decât planul american de reformă în domeniu- “Obamacare”) va fi adoptat “în curând”.


Declaraţia Premierului Ponta venea la scurt timp după ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, solicita României să îşi menţină eforturile “pentru realizarea reformelor structurale în domenii cruciale pentru sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor publice”, trecând la acest capitol şi “reforma sectorului de sănătate”.

Ce conţine pachetul amânat al reformei

Schimbările aprobate de guvern dar amânate îi vizează pe toţi actorii din sistem: pacientul, medicul, mecanimsul asigurărilor și infrastructura de sănătate.

Noul pachet de servicii medicale de bază aduce, în esenţă, câteva modificări: liste de aşteptare pentru internarea în spital, controale medicale de prevenţie efectuate la medicul de familie şi tratamentul în ambulatoriu ca alternativă la internare.

Alte exemple: gratuitate la anumite servicii stomatologice, care acum sunt contra cost, dar şi plata unor servicii (operaţia de cezariană, de exemplu) care acum sunt gratuite.

Citiţi şi “Exclusivitate / Document: Toate modificările din Sănătate care intră în vigoare de la 1 aprilie. Pacienții, medicii, asigurările, sistemul”


Un singur pericol putea fi sesizat cu 40 de zile înainte ca măsurile să înceapă să producă efecte: gradul de pregătire al medicilor de familie, esenţiali acum în gestionarea relaţiei pacient-sistem, care vor prelua practic greul noilor modificări.

De cum vor putea aceştia să absoarbă şocul iniţial al modificărilor depinde succesul sau eşecul reformei sănătăţii.

Nicolae Bănicioiu: “Nu a fost o intenţie serioasă”

Noul ministru al Sănătăţii a ridicat, formal, obiecţii numai asupra listei medicamentelor compensate. “Pachetul de servicii medicale va fi pus în aplicare în semestrul 2”, a declarat Nicolae Bănicioiu, luni, la RealitateaTV.

Ministrul Bănicioiu a afirmat că are nevoie de răgaz să se lămurească ce conţine pachetul de reformă, spunând că fostul ministru liberal al Sănătăţii ar fi dorit să păcălească pacienţii atunci când a propus data de 1 aprilie ca dată de intrare în vigoare a reformelor din domeniu.

“Nu a fost o intenţie serioasă”, afirmă ministrul Bănicioiu. O declaraţie ce îl pune într-o poziţie delicată chiar pe şeful de partid al lui Nicolae Bănicioiu, explică fostul ministru, Eugen Nicolăescu. Acesta a declarat pentru cursdeguvernare.ro că premierul Victor Ponta nu a ridicat nicio obiecţie atunci când cadrul reformei a fost aprobat de guvern.

“Dacă ministrul Bănicioiu avea o problemă cu lista medicamentelor compensate- avizată de principiu de Victor Ponta, atunci trebuia să propună doar amânarea HG-ului cu acest obiect, nu să blocheze toată reforma”, a declarat Eugen Nicolăescu

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: