joi

19 mai, 2022

Ministrul francez al Apărării relansează dosarul corvetelor la București

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 ianuarie, 2022

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a anunțat joi, la București, că o misiune de experţi va sosi chiar în cursul zilei de joi în România pentru ”a studia parametrii unei posibile desfăşurări” de forțe militare franceze în România.

Florence Parly a mai precizat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu Vasile Dîncu, că Franţa „şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor”.

Remarca l-a obligat pe ministrul român al Apărării să precizeze: ”Sunt convins că vom găsi o soluție rapidă pentru ca acest proiect al achiziției de corvete să poată merge mai departe. Credem că dialogul va fi și aici întărit între părțile contractante pentru a găsi o soluție rapidă, având în vedere și contextul urgenței geostrategice, a urgenței de înzestrare, cât și a nevoii de a continua parteneriatul nostru strategic la un nivel cât mai înalt intensificat”.


Achiziția corvetelor pentru Marina Militară este blocată din iunie 2019, după ce secretarul de stat pentru Armamente, demis de premierul Viorica Dăncilă, a sesizat Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura de achiziție s-ar fi realizat în mod ilegal.

Guvernul Cioloș a anunțat în 2016 că atribuie contractul olandezilor de la Damen pentru suma de 1,6 miliarde euro. Ulterior, procedura a fost anulată în guvernarea PSD, care a considerat că este nevoie de aprobarea Parlamentului pentru achiziția de corvete din cauza valorii contractului.

În iulie 2019, grupul francez Naval Group a fost declarat câștigător al licitației demarate de statul român pentru construirea și livrarea a patru corvete.

Experți francezi în inspecție

Ministrul francez al Apărării se află joi la București, pe agenda sa oficială figurând și întâlniri cu președintele Iohannis și cu premierul Ciucă. Franța și-a anunțat disponibilitatea, în urmă cu o săptămână, de a trimite trupe suplimentare în România, sub umbrela NATO.


Ministrul Parly a detaliat: „O misiune de experţi din ministerul meu soseşte chiar astăzi în România, pentru a studia parametrii acestei posibile desfăşurări. Un astfel de angajament s-ar înscrie perfect în continuitatea angajamentelor noastre actuale. Forţele noastre aeriene, precum şi marina noastră se desfăşoară în mod regulat în exerciţiu, alături de Marina Română. A fost cazul şi în decembrie trecut, când fregata Auvergne a patrulat mai multe săptămâni în Marea Neagră şi a făcut escală la Constanţa. Şi va fi, de asemenea, cazul pe viitor, pentru că avem în vedere alte desfăşurări în cursul anului 2022. Adaug că avem ofiţeri detaşaţi în rândul statelor majore NATO, la Bucureşti şi la Sibiu. Astfel, mâna întinsă de către preşedintele Republicii Franceze aminteşte angajamentul nostru pentru securitatea Europei”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Oficialul francez a evidenţiat că este prima vizită pe care o efectuează într-o ţară membră UE, după ce Franţa a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie.

„Din 2008, Franţa şi România sunt legate de un parteneriat strategic care a fost reafirmat zece ani mai târziu, în 2018, cu ocazia vizitei preşedintelui Iohannis, la Paris. Însă Franţa şi România sunt mai mult decât nişte parteneri. Ţările noastre sunt prietene şi împărtăşesc o istorie lungă. Amintesc un singur nume, pe cel al generalului Berthelot, care a adus o contribuţie decisivă la modernizarea Armatei Române acum un secol. Îmi place să cred că, astăzi, cooperarea noastră este continuarea acestei frumoase moşteniri”, a precizat ea.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Ai nostrii cu rahat la fund, fac plecaciunea de rigoare si executa pupatul traditional de buci. N-au curajul de a lua partea tarii, sa-si vada de interesele interne. Vom avea corvete la Sfantul Asteapta…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Un răspuns

  1. Ai nostrii cu rahat la fund, fac plecaciunea de rigoare si executa pupatul traditional de buci. N-au curajul de a lua partea tarii, sa-si vada de interesele interne. Vom avea corvete la Sfantul Asteapta…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: