NATO trebuie să aibă un răspuns „robust și coordonat” la incidentele în care rachete sau drone rusești trase asupra Ucrainei intră în spațiul aerian al alianței militare, a declarat miercuri ministrul român al Apărării, Angel Tilvar, informează Reuters.
Statele de pe flancul estic al NATO, ai căror miniștri ai apărării s-au întâlnit miercuri la București pentru o reuniune B9, au declarat în mod repetat că activitățile Rusiei în regiunea Mării Negre și nu numai sunt o sursă de îngrijorare profundă.
Prezent și el la București, ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a solicitat România ”să analizeze posibilitatea de a doborî dronele şi rachetele ruseşti în apropiere de spaţiul aerian românesc”
„Statele B9 sunt profund îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Rusiei”
La începutul lunii septembrie, statele NATO România și Letonia au văzut drone rusești prăbușindu-se după ce le-au încălcat spațiul aerian, ceea ce a determinat apeluri oficiale la măsuri de acțiune comună pentru a contracara incursiunile aeriene ale Rusiei.
Săptămâna trecută, Ucraina a acuzat Rusia că a folosit bombardiere strategice pentru a lovi o navă de cereale civilă într-un atac cu rachete în apele Mării Negre, în apropiere de România, escaladând și mai mult tensiunile dintre Moscova și alianța militară.
„Statele B9 sunt profund îngrijorate de incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor Rusiei în spațiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia, precum și de escaladarea tensiunilor de-a lungul flancului estic al NATO”, a declarat Tîlvar reporterilor, referindu-se la gruparea regională a membrilor NATO.
„Am confirmat atacurile hibride asupra aliaților”
„De aceea, este nevoie de un răspuns robust și coordonat la nivel aliat, precum și de aplicarea cât mai curând posibil a modelului rotativ de apărare aeriană și antirachetă integrată”, a mai spus oficialul român.
Adjunctul ministrului polonez al apărării, Pawel Zalewski, a declarat că o reuniune a miniștrilor apărării din NATO în luna octombrie va trebui să abordeze distrugerea dronelor care intră în spațiul aerian al aliaților.
„Am confirmat atacurile hibride asupra aliaților, precum și participarea Belarusului la acțiunile Rusiei”, a precizat Zalewski.
***