sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 octombrie, 2012

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat luni, într-o conferință de presă că se caută soluții de-a limita cumpărarea de terenuri agricole de către cetățenii străini din 2014 – an din care, potrivit tratatului de aderare la UE, România trebuie să-și deschidă piața terenurilor agricole și către persoane fizice din străinătate.

„În momentul de faţă persoanele fizice străine nu au în proprietate teren în România. Piaţa funciară se va liberaliza de la 1 ianuarie 2014, conforma tratatului de aderare pe care îl avem şi care este semnat şi vis-a-vis de care nu putem face modificări”, a spus ministrul Daniel Constantin.

El a spus că din 2013 guvernul va pregăti o agenție,


cel mai probabil Agenţia Domeniilor Statului, pentru a fi „un fel jucător pe piaţa funciară” şi care să dea aviz persoanelor fizice străine interesate de achiziţia de terenuri în România, după modelul altor state membre.

Unele state membre, a spus ministrul, au impus o limită de suprafaţă la cumpărarea terenurilor de către persoanele fizice, iar alte state au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei în domeniul agricol în statul respectiv.

” După aceste model vom lua anumite măsuri pentru a limita şi pentru a oferi competitivitate agricultorilor români în raport cu ceilalţi agricultori de pe piaţa europeană, care până la urmă vor veni cu un capital mult mai mare pe piaţa românească. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că şi în agricultură avem nevoie totuţi de investitori. De aceea cred că trebuie să creăm şi un mediu propice pentru ca aceşti investitori să vină şi să investească în România. Condiţia este ca taxele şi impozitele să fie plătite în România, iar profitul să nu fie externalizat „, a spus ministrul.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: