Acordarea de azil politic liderului catalan Carles Puigdemont (foto) în Belgia nu ar fi un lucru ”nerealist” dacă el solicită acest lucru, a afirmat duminică ministrul belgian al migrației, Theo Francken.
Asigurarea apare în ziua în care, la Barcelona, a fost organizat un impresionant miting în favoarea păstrării unității Spaniei și împotriva deciziei de independență.
Un miting de proporții similare a fost organizat vineri de susținătorii unui stat independent catalan, după ce guvernul de la Madrid a cerut Senatului aprobare pentru suspendarea autonomiei regiunii Catalonia.
Ministrul belgian al migrației, Theo Francken, a comentat pentru canalul de televiziune belgian VTM situația din Spania de după adoptarea de către Parlamentul catalan a unei declarații de independență, relatează Reuters.
În acest moment nu există niciun indiciu că președintele catalan Carles Puigdemont intenționează să ajungă în Belgia, una dintre puținii membrii UE unde cetățeni din blocul comunitar pot cere azil politic.
”Nu este nerealist dacă privim situația”, a explicat ministrul belgian pentru VTM. ”Ei vorbesc vorbesc deja despre o condamnare la închisoare”, a spus Francken, membru al Partidului Naționalist Flamand (N-VA). ”Întrebarea este în ce măsură ar putea Puigdemont să aibă un proces echitabil”, a spus el.
Ar fi dificil pentru Spania să-l extrădeze pe Puigdemont într-un astfel de caz, a apreciat de asemenea oficialul belgian.
În timp ce majoritatea liderilor europeni au evitat să comenteze cu privire la criza din Spania, afirmând că este o problemă internă și ar trebui să prevaleze constituția țării, premierul belgian Charles Michel a cerut restabilirea dialogului între Madrid și Barcelona.
Relațiile dintre Belgia și Spania au fost tensionate într-un caz similar în anii ’90 și în 2000, când belgienii au refuzat să extrădeze un cuplu spaniol suspectat de legături cu gruparea separatistă bască ETA.
Curtea Constituțională din Spania a început o revizuire a votului pentru independența Cataloniei urmând ca procurorii să decidă dacă acesta a fost un act de rebeliune.
Parchetul General al Spaniei va declanșa săptămâna viitoare o procedură judiciară contra liderului catalan Carles Puigdemont pentru ”nesupunere”, a anunțat vineri seară un purtător de cuvânt al Ministerului Public spaniol, la câteva ore după adoptarea de către parlamentul catalan a unei declarații de independență, menționează AFP.
Între timp însă, autoritățile centrale par să se fi decis să nu tensioneze suplimentar relația cu autoritățile locale catalane. Ambasadorul Spaniei la Paris, Fernando Carderera, a declarat cu referire la alegerile regionale din decembrie, citat de AFP: ”Toată lumea este încurajată să participe și Carles Puigdemont este invitat să candideze. Da, se poate prezenta”.
Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluție care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un ”stat independent luând forma unei republici”.
La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democrație. Guvernul spaniol a destituit executivul regional, a demis șefii poliției catalană și a pus sub tutelă parlamentul regional.