sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Protecția datelor: Miniștrii de justiție au aprobat draftul Directivei privind datele în cooperarea penale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 octombrie, 2015

protectie date personaleMiniștrii de Justiție din statele UE au aprobat vineri ca președinția luxemburgheză să înceapă discuțiile cu Parlamentul European pe draftul Directivei privind protecția datelor cu caracter personal prelucrate în domeniul judiciar.

Directiva, care face parte din reforma sistemului european de protecție a datelor, garantează dreptul victimelor, martorilor sau acuzaților de a li se proteja datele personale, dar permite, totodată, un nivel ridicat al siguranței publice.

Ea se aplică atât în cazul prelucrării de date la nivel transfrontalier, cât și la nivel național – prevede norme pentru schimburile de date cu caracter personal la nivel național, european și internațional.

Prevenție, protecție, măsuri


Documentul stabilește că statele membre trebuie să garanteze că datele cu caracter personal sunt prelucrate în conformitate cu dispozițiile legale și sunt colectate în scopuri specifice, explicite și legitime și că nu sunt excesive în raport cu scopul pentru care sunt prelucrate.

La capitolul privind responsabilitatea operatorului, conform Regulamentului general privind protecția datelor, au fost prevăzute necesitatea de a notifica încălcările securității datelor și desemnarea unui responsabil cu protecția datelor.

Transferurile de date personale către țări terțe pot avea loc doar dacă sunt necesare în scopurile activității de aplicare a legii (cerute de poliție și procurori) și numai  dacă există o decizie a Comisiei privind caracterul adecvat al nivelului de protecție a datelor oferit de țara respectivă.

Autoritățile judiciare nu vor mai trebui să aplice regulilele de protecție a datelor în funcție de originea datelor cu caracter personal.


Normele din Directivă țin seama de nevoile specifice ale poliției și autorităților penale, și respectă procedurile juridice ale statelor membre.

Normele comune ale UE privind protecția datelor vor permite poliției și autorităților judiciare  o cooperare mai eficientă, bazată pe încredere reciprocă.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Până la sfârșitul anului, UE trebuie să finalizeze reforma sistemul de protecție a datelor personale, reformă care cuprinde și modificarea Acordului Safe Harbour, încheiat cu SUA, prin care se reglementează transferul de către companiile americane a datelor clienților europeni.

Săptămâna aceasta, Curtea de Justiție Europeană a invalidat Acordul actual, pentru că acesta nu permitea statelor să verifice garanțiile de securitate oferite de SUA pentru protejarea datelor cetățenilor lor, lucru inacceptabil în opinia Curții.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr