10 aprilie, 2011

Miniştrii de finanţe ai statelor UE au apărat, sâmbătă, la reuniunea de la Godollo, Ungaria, politicile de austeritate lansate în Europa, în tip ce aproximativ 50.000 de sindicalişti din întreaga Uniune au protestat la Budapesta faţă de reducerile bugetare.

”Credem că o consolidare bugetară şi o creştere durabilă sunt esenţiale. Şi una nu se poate fără cealaltă. Pentru moment, noi trebuie ca în numeroase ţări să garantăm consolidarea bugetară, întrucât povara datoriei consumă resursele viitoare şi resursele viitoarei creşteri economice ale generaţiilor ce vor veni”, a susţinut comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn.

La rândul său, preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, s-a exprimat pentru supravegherea evoluţiei costurilor.


”Considerăm că politicile bugetare solide, politicile macroeconomice solide şi o supraveghere atentă a evoluţiei costurilor în economie, în general, sunt cheia pentru o creştere durabilă şi crearea pe termen lung de locuri de muncă”, a spus oficialul BCE, citat de AFP.

De asemenea, cei doi au negat că Executivul european ar intenţiona să restructureze datoria Greciei, aşa cum scrisese publicaţia germană Der Spiegel.

Excludem o restructurare. Avem un program solid şi lucrăm pe baza acestui program. El are la bază o analiză foarte minuţioasă în privinţa viabilităţii datoriei”, a spus Olli Rehn, citat de AFP.

De partea cealaltă, sindicatele au susţinut că muncitorii deja au fost împovăraţi excesiv şi este momentul ca băncile să-şi asume mai multe responsabilităţi pentru problemele financiare de pe continent, care au condus la planurile de salvare pentru Irlanda şi Grecia, precum şi cel aflat în iniţiere, pentru Portugalia.


Secretarul general al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, John Monks, a arătat că ţările cele mai de succes şi competitive din Europa sunt Germania şi statele nordice, care au economiile gândite cel mai social de pe piaţă.

Ei au grijă de oamenii care nu se pot îngriji singuri. Acesta este un model bun, nu doar pentru Europa, ci chiar şi pentru Wisconsin. Unele ţări vor avea în mod sigur nişte măsuri de austeritate, deşi presiunea este de a plăti prea mult, prea repede. Este clar din experienţele greacă şi irlandeză că politicile urmărite acum nu funcţionează”, a spus Monks, citat de AP.

În schimb, ministrul suedez de finanţe, Anders Borg, a spus că nu vede niciun motiv pentru protestele de stradă.

Este destul de limpede că modelul social european este salvgardat în acest moment”, a adăugat el.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: