Miniştrii Comerţului din ţările membre ale Uniunii Europene participă, vineri la Palatul Parlamentului, la o reuniune informală pentru a discuta despre procesul de modernizare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi despre relaţiile comerciale dintre UE şi SUA.
Reuniunea are loc în contextul negocierilor transatlantice tensionate privind regimul schimbruilor comerciale internaţionale, marcate de ameninţarea supratarifării exporturilor.
La dejunul de lucru de vineri al miniștrilor europeni ai comerțului vor fi abordate negocierile comerciale în curs ale UE şi ultimele evoluţii legate de initiaţiva Uniunii, intitulată „Totul în afară de arme”, potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).
Participă şi Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerţ. Fiecare ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE organizează asfel de întâlniri în încercarea de a consolida opiniile statelor membre într-o politică comunitară coerentă
Presiuni americane
Oficialii americani au sporit joi presiunile asupra Uniunii Europene pentru a include produsele agricole în negocierile comerciale cu blocul comunitar, spre deosebire de negociatorii europeni, potrivit Reuters.
„Nu-mi pot exprima frustrarea legată de agricultura europeană şi de modul în care ei (europenii) discută despre probleme cum ar fi biotehnologia şi hormonii din carnea de vită. Politicienii lor, atunci când le pui o întrebare, răspund: ‘Ei bine, poate ar trebui să verific informaţia cu cei de la Greenpeace înainte de a răspunde'”, a declarat joi Gregg Doud, negociatorul şef în domeniul agricol de la Biroul pentru politici comerciale al SUA.
Washingtonul susţine că procesul îndelungat din UE pentru aprobările în domeniul biotehnologiei încetinesc inovaţiile şi afectează accesul SUA la piaţa europeană.
Preşedintele Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au anunţat în iulie un acord privind relaţiile comerciale dintre SUA şi UE. Acordul prevede o creştere a achiziţiilor europene de soia şi de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, în schimbul suspendării noilor tarifele vamale impuse de Washington.
Totodată, SUA vor să încheie un nou acord cu Japonia și negociatorii americano se reîntâlnesc cu cei chinezi pentru încheierea unui acord, înaintea sfîrşitului luni martie.