1 aprilie, 2021

Politicile generoase de subvenționare utilizate de China pentru a crește competitivitatea exportatorilor reprezintă un ghimpe în ochii economiilor Occidentale, notează Politico.

Oficialii comerciali din G7, cele mai mare economii dezvoltate ale lumii, au luat miercuri o poziție comună împotriva Beijingului, angajându-se public să adreseze ”subvențiile industriale nocive” și alte practici care distorsionează concurența din piața internațională.

Miniștrii comerțului au subscris totodată obiectivului enunțat de președintele SUA Joe Biden, de a ”reconstrui mai bine” în urma pandemiei de COVID-19 și și-au subliniat angajamentul de a face progrese în acest an, în ce privește reforma Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și în alte sectoare precum clima, economia digitală și crearea mai multor oportunități pentru femei.


Din G7 fac parte SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Canada, Italia și Japonia.

Declarația comună făcută publică în urma reuniunii nu menționează China pe nume, dar îngrijorarea cu privire la practicile sale comerciale este evidentă într-o secțiune privind subvențiile industriale. Sprijinul generos acordat de China companiilor sale este o problemă pentru economiile occidentale.

Miniștrii comerțului vor analiza impactul practicilor care distorsionează piața (cum ar fi subvențiile industriale dăunătoare, inclusiv cele care cauzează exces de capacitate în unele sectoare) asupra economiilor noastre și vor prezenta o modalitate de a le aborda în mod colectiv”, se menționează în comunicatul comun.

Tensiunile tarifare nu au fost abordate. Oficialii nu au menționat tarifele pe care fostul președinte Donald Trump le-a impus importurilor de oțel și aluminiu din mai multe țări membre G7. Acesta rămâne un punct major de tensiune între SUA și UE,  dar, din moment ce China este învinuită pentru supracapacitatea globală din aceste două sectoare (pe fondul subvențiilor acordate), acțiunile comune pe acest front ar putea oferi o cale către reducerea sau eliminarea tarifelor.


În ceea ce privește clima, miniștrii au omis orice comentariu pe tema planului UE de a impune un mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon sau a obiectivului de reducere a emisiilor la zero până în 2050, obiective potențial controversate în funcție de modul în care vor fi atinse.

Pe tema comerțului digital, pozițiile s-au menținut divizate, notează jurnaliștii străini. G7 nu are o abordare unitară în ceea privește modul în care ar trebui gestionată problemele de confidențialitate și preocupările de securitate națională asociate creșterii rapide a fluxurilor de date digitale care circulă peste granițe. Oficialii s-au angajat să dezvolte în acest an ”un set de principii la nivel înalt” care să ghideze abordarea viitoare a G7.

Reforma OMC ar putea conține, potrivit ideilor discutate miercuri, măsuri care să permită negocierea unor acorduri ”plurilaterale” între membrii, în domenii precum comerțul electronic, având în vedere dificultățile întâmpinate atunci când vine vorba de acorduri cu care să fie de acord toți cei 164 de membri. Africa de Sud și India se opun cu tărie acestei inițiative.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: