vineri

19 iulie, 2024

22 decembrie, 2021

Deși Alexandru Rafila avertizează că pot fi toxice, Ministerul Sănătății caută soluții pentru introducerea medicamentelor anti-Covid-19 în farmacii, scrie Digi24.

„Încercăm să facem multe lucruri”, spune ministrul sănătății, Alexandru Rafila, întrebat, de jurnaliști, la Parlament, ce a făcut pentru introducerea antiviralelor în farmacii.

Ministrul sănătății a spus că sunt trei categorii de medicamente antivirale și fiecare trebuie recomandat așa cum trebuie.


„Este vorba despre medicamentele inovative furnizate de companiile americane MSD și Pfizer care sunt foarte avansate cu procedurile de autorizare la nivelul Agenției Europene.

Ne-am întâlnit cu reprezentanții ambelor companii și am stabilit încheierea unor protocoale care să asigure încă din primele momente disponibilitatea acestor medicamente pentru România, și am stabilit modul în care se vor achiziționa.

Sunt medicamente care se dau nu tuturor celor care se infectează, ci pacienților care au anumiți factori de risc, la care complicarea infecției este posibilă.

În afară de aceste medicamente, mai sunt anticorpii monoclonali, foarte eficienți față de varianta Delta, dar mai puțin eficienți față de varianta Omicron. Așteptăm să vedem care sunt produsele care se califică pentru această nouă variantă”.


Ministrul Rafila afirmă că pentru Favipiravir există un studiu care demonstrează reducerea duratei bolii, dar nu cu influență asupra mortalității asupra cazurilor grave, iar pentru Arbidol nu există niciun fel de dovadă științifică a efectului acestuia.

„Noi trebuie să înțelegem că lucrăm și trăim în UE, iar modul de autorizare și utilizare a medicamentelor în UE este strict reglementat.

Cred că putem face pași înainte ca să existe în farmaciile cu circuit deschis Favipiravir, este ceea ce ne dorim, am luat legătura și cu producătorul de la Terapia Cluj să încercăm să găsim o soluție, încât el să fie disponibil și în România.

Dar, repet ce am spus în repetate rânduri, aceste medicamente sunt toxice, sunt medicamente care pot avea anumite efecte teratogene”, a punctate Alexandru Rafila.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: