marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 iunie, 2021

ioana mihaila ministru al sanatatii coronavirusMinistrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă (foto), a semnat un ordin prin care se modifică normele privind modul de calcul şi procedura de aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman, astfel încât ”să se asigure disponibilitatea pe piaţa” din România a unor medicamente esenţiale pentru pacienţi.

Noile reglementări introduc categoria de produse farmaceutice medicamentele esenţiale, pentru care preţul maximal aprobat va fi media celor mai mici trei preţuri din statele din Europa aflate în grupul de ţări de comparaţie, în loc de cel mai mic preţ, cum este în prezent.

Acest tip de listă a fost introdus pentru prima oară în România în 2016, când Vlad Voiculescu a deținut funcția de ministru al Sănătății în Cabinetul Dacian Cioloș. Lista a fost anulată în 2017, de ministrul PSD Florian Bodog, membru al Guvernului Grindeanu.


De precizat: Proiectul pentru revenirea la această listă a fost elaborat de secretarul de stat din MS Andreea Moldovan, demis cu explicații neconvingătoare de către premierul Florin Cîțu.

Lista medicamentelor esenţiale, anunță Agerpres, urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului Sănătăţii în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestor modificări.

Ministerul precizează că pentru ca un medicament să fie considerat esenţial este nevoie să întrunească două condiţii:

  • să se afle pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi
  • să se regăsească pe lista de medicamente decontate 100% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, astfel încât „povara financiară asupra pacientului să fie zero”.

„Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esenţiale pentru pacienţii din România. Pentru medicamentele pentru care există autorizaţie de punere pe piaţă în România, pericolul de retragere din ţară se diminuează considerabil şi, totodată, piaţa din România devine atractivă pentru medicamentele esenţiale care nu au autorizaţie de punere pe piaţă în acest moment, scopul fiind de a asigura stocuri adecvate şi continue de medicamente în farmacii şi spitale”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, citată în comunicatul de presă.


Noile reglementări prevăd transmiterea în format electronic către Ministerul Sănătăţii, de către deţinătorii de autorizaţii de punere pe piaţă, a datelor privind preţurile din cataloagele ţărilor de comparaţie, în locul trimiterii copiilor xerox ale respectivelor cataloage.

„Această măsură este menită să debirocratizeze la nivelul Ministerului Sănătăţii procesul de corecţie a preţului, să asigure o mai mare acurateţe a datelor şi să reducă timpii de procesare a corecţiei preţurilor”, a susţinut Ioana Mihăilă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: