marți

23 aprilie, 2024

5 aprilie, 2018

După ce fostul ministru al Sănătății Florian Bodog a eliminat lista medicamentelor esențiale, Sorina Pintea pregătește lista medicamentelor strategice.

„În acest moment lucrăm la lista medicamentelor strategice, care sunt stabilite după anumite criterii, penultimul fiind costul şi ultimul cost-eficienţă.

Medicamentele esenţiale sunt pe o listă OMS. E o listă cu foarte multe denumiri”, a explicat actualul ministru al Sănătății.


România a avut pentru prima dată o listă a medicamentelor esențiale în anul 2016, când fostul ministru Vlad Voiculescu a elaborat HG 800, care conținea toate acele medicamente importante ce riscau să dispară de pe piață în afara unui mecanism distinct și predictibil de stabilire a prețului.

Florian Bodog a abrogat HG 800, în martie 2017, și a revenit la metodologia adoptat prin ordin de ministru.

De atunci, mai multe crize de medicamente, punând în pericol viața mai multor categorii de bolnavi cronici.

Criza de imunoglobulină s-a rezolvat parțial, luna trecută, după ce România a apelat la mecanismul european de protecție civilă pentru achiziționarea dozelor necesare pacienților cu imunodeficiențe primare. Din Austria au fost primite weekendul trecut primele 3.850 de fiole, în condițiile în care necesarul este de 5.000 de doze lunar.


Acum, lipsește total Cisplatinul, folosit în 85% din tratamentele împotriva cancerului. Necesarul pentru o lună ar fi de peste 12.000 de fiole, iar ministrul Pintea a declarat că spitalele dețin medicamente similare, cu altă denumire, dar aceeași substanță activă.

Cezar Irimia, președintele Asociației Bolnavilor de Cancer, a explicat că lipsa acestui medicament a început să se facă simțită în urmă cu câteva luni, dar acum s-a acutizat.

„Au mai fost stocuri pe ici, pe colo, care s-au epuizat și în acest moment pacienții noștri aleagră disperați să își procure medicamentele de pe piețele din țările vecine – Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, iar cei ce nu își permit renunță la tratament, renunță la viață”, a spus Cezar Irimia, la Digi24.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: