Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat vineri dimineaţă Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) activarea Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanţi a unui număr de 40.000 bolnavi COVID-19.
„Există promisiuni de sprijin şi din partea altor state pentru acest tratament. Am discutat ieri cu dna. Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate despre intenţia noastră de activare a mecanismului de protecţie civilă în vederea aprovizionării cu medicamentele necesare asigurării tratamentului pacienţilor noştri”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar demis al Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a subliniat că, în contextul actual al valului patru al pandemiei, este necesară asigurarea accesului bolnavilor cu COVID-19 care prezintă forme uşoare şi medii la tratament cu anticorpi monoclonali neutralizanţi.
Marţi, a fost primită o donaţie de 5.206 fiole de anticorpi din partea statului italian. Medicamentele au fost deja repartizate în 134 spitale pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19.
Anticorpii monoclonali sunt proteine sintetizate în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva coronavirusului. Ei împiedică atașarea virusului de celulele umane.
La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a semnat un contract comun și un contract-cadru cu compania farmaceutică Glaxo Smith Kline pentru furnizarea terapiei sotrovimab (VIR-7831), un tratament cu anticorpi monoclonali dezvoltat în colaborare cu VIR biotechnology.