După ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat miercuri modificările ce urmează a fi aduse legilor Justiției, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis următorul comunicat:
Ministerul Public a luat act cu suprindere și îngrijorare de modificările anunțate de ministrul Justiției și asupra cărora procurorii nu au fost consultați în prealabil.
În acest sens, tragem un semnal de alarmă în legătură cu următoarele modificări:
- crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură);
- trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției, numit politic (precizăm că, în ceea ce privește procurorii, Inspecția Judiciară a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodată sub tutela ministrului Justiției);
- respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenței Justiției, de numire a funcțiilor de conducere de la vârful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, propunere agreată și de MCV, constând într-o procedură de selecție transparentă a candidaților, realizată de către CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justiției, numirea fiind făcută de președintele României.
Totodată, atrag atenția în mod îngrijorător și alte modificări care vor bulversa sistemul judiciar, precum: modalitatea de admitere la Institutul Național al Magistraturii, promovarea pe loc, condițiile răspunderii magistraților.
Precizăm că proiectul de modificare a legilor Justiției nu ne-a fost transmis până la acest moment și, după ce vom lua cunoștință de conținutul integral al acestuia, vom formula un punct de vedere complet.
Inspecția judiciară este de acord cu trecerea la Ministerul Justiției
Inspecția Judiciară susține că propunerea anunțată de ministrul Tudorel Toader de trecere a acestei instituții în subordinea Ministerului Justiției este în acord cu necesitatea unei autonomii reale și consolidarea independenței față de CSM.
„Apreciem intenția ministrului Justiției de a consolida independența Inspecției Judiciare față de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificări sunt în acord cu pozițiile pe care Inspecția le-a avut în decursul timpului legat de necesitatea unei autonomii reale a Inspecției”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru, citat de Agerpres.
DIICOT a convocat Adunarea Generală a procurorilor pentru a discuta modificările legislative anunțate
„Procurorii DIICOT au analizat cu atenție modificările anunțate de ministrul Justiției în cursul acestei zile, ținând cont de faptul că, de mai multe ori în cursul ultimilor trei ani, s-au solicitat magistraților, judecători sau procurori, puncte de vedere referitoare la modul în care trebuie concepute legile de organizare și funcționare a justiției; aceste puncte de vedere, votate în adunările generale ale magistraților, nu se regăsesc în noul proiect, așa cum a fost prezentat”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
„Deocamdată, în discuții s-a remarcat că respectivul proiect nu s-a aflat în dezbatere publică, nu a fost publicat pe site-ul MJ și, din păcate, nu reprezintă rezultatul consultărilor anterioare. Referitor la acest aspect, procurorii structurii de crimă organizată doresc existența unei dezbateri reale și a unui dialog permanent între instituțiile menționate mai sus astfel încât produsul legislativ rezultat să satisfacă exigențele strategiei naționale de dezvoltare a sistemului judiciar asumată de statul român”, mai spune comunicatul.
CSM nu comentează până când nu va primi proiectul
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat miercuri că va exprima poziția motivată și punctuală pe propunerile legislative atunci când acestea le vor fi comunicate în condițiile legii și, conform legii, cu consultarea sistemului judiciar.
„Consiliul Superior al Magistraturii, urmare a solicitărilor repetate ale colegilor judecători și procurori, aduce la cunoștință publică faptul că, până în prezent, nu a primit propunerile privind modificarea legilor Justiției formulate de Ministerul Justiției”, precizează CSM într-un comunicat.