În ultima perioadă s-au înmulțit informațiile false sau trunchiate referitoare la procurorul general al României, aceste atacuri având scopul de a compromite Parchetul General, acuză un comunicat al Ministerului Public.
Comunicatul se referă, fără a nominaliza, la Antena 3, care l-a criticat pe procurorul general, Augustin Lazăr, susținând că acesta a cheltuit nejustificat “sume exorbitante pentru deplasări în străinătate” și că “aceasta este una din neregulile până în clipa de faţă”.
„În contextul înmulțirii în ultima perioadă a lansării în spațiul public de informații false sau informații prezentate trunchiat, procurorul general al PÎCCJ atrage atenția asupra faptului că acestea reprezintă în mod evident o acțiune de destabilizare a Ministerului Public”, atrage atenția comunicatul MP.
Materialul jurnalistic respectiv vine în contextul în care ministrul Justiției, Tudorel Toader, este așteptat să prezinte evaluarea activității manageriale a lui Augustin Lazăr, evaluare ce ar putea duce la revocarea acestuia din funcție, după modelul aplicat în cazul fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi.
Dacă această neregulă ar figura în raportul pregătit de Tudorel Toader, așa cum sugerează Antena 3, ea s-ar putea întoarce împotriva ministrului, care în februarie anul acesta, de exemplu, a participat, la Tokyo, la conferința cu tema ”Aprofundare tehnică în domeniul regenerării urbane” .
Despre această vizită oficială la o conferință pentru evaluarea marilor proiecte pentru regenerare urbană s-a aflat întâmplător, deoarece în țară izbucnise scandalul declanşat la adresa DNA de fostul deputat PSD Vlad Cosma, condamnat în prima instanţă la cinci ani pentru corupţie. Solicitat de social-democrați să o revoce pe Laura Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Anticorupție, Tudorel Toader a acordat câteva interviuri telefonice pentru a anunța că va declanșa procedura la întoarcerea în țară.
Ministerul Public prezintă în comunicat toate deplasările oficiale făcute în străinătate de Augustin Lazăr:
- Forumul Consultativ al Procurorilor Generali
- Forumul România – Republica Moldova în domeniul justiției
- Ședința solemnă a Curții de Casație franceze
- Întâlnirea Generală a Asociației Internaționale a Procurorilor
- Întâlnirea Rețelei Procurorilor Generali și șefilor instituțiilor echivalente de pe lângă Curțile Supreme ale Statelor Membre din Uniunea Europeană
- vizite la Parchetul General de pe lângă Curtea de Casație a Franței și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene
De asemenea, Ministerul Public amintește legislația ce-i acordă procurorului general atribuții de reprezentare în relațiile inetrnaționale din domeniu:
- Potrivit art. 71 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, “procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reprezintă Ministerul Public în relaţiile cu celelalte autorităţi publice şi cu orice persoane juridice sau fizice, din ţară sau din străinătate”.
- În Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, articolul 14, litera f, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 2.632/C/2014, este prevăzută atribuția procurorului general de a reprezenta Ministerul Public “în relațiile cu celelalte autorități și instituții publice, cu organizațiile neguvernamentale, cu orice alte persoane juridice sau persoane fizice din țară și din străinătate, precum și în relațiile internaționale.