Eliminarea timbrului de mediu din legislație afectează negativ restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto, scrie AvocatNet.ro.
Abrogarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule înseamnă nu numai eliminarea timbrului de mediu, ci și a regulilor de bază pentru restituirea pe cale administrativă a vechilor taxe auto. Procedura efectivă de returnare a banilor este inclusă într-un ordin comun al Ministerului Mediului și al Fiscului, însă acesta a fost emis tocmai în baza prevederilor din ordonanța de urgență amintită.
Asta înseamnă că returnarea banilor (pe cale administrativă) pentru vechile taxe auto nu se mai poate face de la 1 februarie 2017, din moment ce regulile de bază ale acesteia au dispărut. Informația a fost confirmată, la solicitarea AvocatNet.ro, de reprezentanții Ministerului Mediului.
Autoritățile ar avea, în principiu, două variante pentru a rezolva problema: fie emit o ordonanță, fie emit o lege exclusiv pentru a stabili noi reguli de bază pentru restituirea vechilor taxe auto.
Până la 31 ianuarie 2017, potrivit OUG nr. 9/2013, cei care au plătit una dintre vechile taxe auto (taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule) puteau cere restituirea, pe cale administrativă, la organul fiscal competent.
Contribuabilii își primeau banii înapoi (cu tot cu dobânzile pentru perioada dintre plata taxei și restituirea ei) în decurs de cinci ani calendaristici, prin cinci tranșe a câte 20% din suma datorată.
De menționat: există în prezent o altă procedură de restituire a vechilor taxe auto, însă aceasta vizează exclusiv persoanele care au obținut dreptul la returnare în baza unei hotărâri judecătorești.