31 iulie, 2016

padure-cover-micRomânia importă de trei ori mai mult lemn decât exportă, iar volumul care este trimis în străinătate reprezintă doar 2% din cantitatea totală exploatată, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer, într-un interviu acordat Digi24. 

Contrar percepției publice că se exportă foarte mult buștean, lumea mereu ne întreabă de ce nu oprim exporturile de buștean, noi de fapt importăm de trei ori mai mult buștean decât exportăm. În România se exploatează 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an, dintre care numai 400.000 de metri cub, deci 2%, merg la export, de trei ori mai mult se importă”, a declarat Cristiana Pașca-Palmer. 

Tăierile ilegale de copaci sunt în continuare mari, dar metodele sunt mai sofisticate

Tăierile ilegale din păduri continuă în volum mare, în pofida faptului că legislația a fost înăsprită și au apărut noi instrumente de combatere a acestora, a mai declarat ministrul Mediului.

Metodele sunt însă mai sofisticate și nu se mai produc defrișări, adică tăierea totală a unei păduri sau a unei marți părți din aceasta:

„Trebuie să fim puțin atenți la cuvântul defrișări. Pentru că acest cuvânt înseamnă tăierea completă a unei păduri. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, în România excesiv după ce pădurea a fost retrocedată. Fenomenul de defrișare este foarte mult diminuat în această perioadă și aș putea să spun că anul acesta nu s-a întâmplat o astfel de defrișare. În schimb, se taie în continuare ilegal, dar se taie altfel, un pic mai sofisticat să spunem. Un copac aici, un copac dincolo…Per total volumul este mare însă nu se mai rade tot. Când nu razi tot măcar lași un pic de posibilitate pădurii să se regenereze. Pentru că pădurea se regenerează natural. Ce se poate face este o problemă complexă”, a spus Cristiana Pașca-Palmer, într-un interviu acordat Digi24.


Dintre toate problemele legate de mediu, aceasta pare să fie cea mai sensibilă pentru cetățeni, a explicat ministrul, dovadă numărul mare de descărcări ale aplicației Inspectorul Pădurii:

„Cred că putem diminua fenomenul de tăieri ilegale prin măsurile luate, inclusiv prin aplicația Inspectorul pădurii și prin legislația pe care o avem în vedere pentru anul în curs.

Sunt 20.000 de descărcări ale aplicației într-o săptămână de la lansare”, a mai spus ministrul Cristiana Pașca-Palmer.

Aproximativ 10.000 de beneficiari ai programelor Casa Verde

Casa Verde este un program prin care persoanele fizice, cele juridice și autoritățile publice își pot schimba sistemul de încălzire investind în panouri fotovoltaice.


„Casa Verde Plus vine și completează și cu subvenții pentru materiale de construcție ecologică, pentru sisteme de izolație a casei cu materiale ecologice.

Programul integral are 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de înlocuire a sistemelor de încălzire și 45 milioane lei pentru partea de materiale de construcție ecologică.

Pentru persoanele fizice, banii alocați prin program ar putea ajunge pentru circa 10.000 de persoane. O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri.

În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale pentru că panourile solare vor putea fi finanțate în proporție de 100%.

Asociațiile de locatari nu vor putea, încă, să acceseze acest program pentru că este o interpretare juridică din cauza căreia nu o pot face. Lucrăm și la aceasta”, a precizat ministrul Mediului.

Proiectele finanțate prin „Casa Verde Plus” vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.

Cei care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar.

Angajații de la Administrația Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea va fi acordată pe principiul „primul venit, primul servit”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: