duminică

22 mai, 2022

A fost demarată procedura de expropriere a terenurilor deținute de Costică Costanda în Parcul Bordei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 iulie, 2016

parcul bordeiProcedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică a terenurilor deținute de Costică Costanda în parcul Bordei a fost demarată, a anunțat vineri Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

Comunicatul MMAP răspunde unei somații publice a primarului Sectorului 1, Dan Tudorache. Acesta a cerut ministerului, în urmă cu două zile, să pună în aplicare o decizia a justiției și să exproprieze întreg Parcul Bordei.

Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție datează din 2014 și obliga Ministerul Mediului, Guvernul și pe premier să îndeplinească procedurile de expropriere pentru cauză de utilitate publică a terenurilor situate în zona Parcul Bordei.


Anul trecut, prin Sentința Civilă nr. 1963/01.07.2015 a Curții de Apel București (CAB), s-a dispus amendarea Ministrului Mediului și Schimbărilor Climatice pentru refuzul de a expropria cele două terenuri din Parcul Bordei care aparțin omului de afaceri Costică Constanda.

Amenda fixată a fost de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de întârziere începând cu data de 17 aprilie 2015 și până la îndeplinirea obligațiilor de expropriere.

Greșeala din solicitarea primarului

În somația publică a primarului Dan Tudorache data sentinței CAB este greșită – 1 iulie 2016, în loc de 1 iulie 2015.

Ministerul Mediului a răspuns vineri explicând că exproprierea a demarat încă de anul trecut, de aceea s-a contestat de atunci decizia CAB privind amendarea.


„Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat procedura de expropriere pentru cauza de utilitate publică a terenurilor situate în zona ‘Parcul Bordei’.

Ca atare, împotriva Sentinței Civile nr.1963/1.07.2015, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a declarat recursul nr. 6161/07.09.2015 la Înalta Curte de Casație și Justiție București.

Apărările pentru faza procesuală de recurs au fost formulate atât în numele Ministerului, cât și în numele ministrului amendat, respectiv doamna Grațiela Gavrilescu. Dosarul de recurs se află la Înalta Curte de Casație și Justiție București, în procedura de filtru, urmând a fi alocat un termen ulterior”, explică un comunicat de vineri al MMAP.

Terenurile lui Costică Costanda

Costică și Maria Costanda dețin două 4.615 mp în Parcul Bordei, după ce Primăria le-a retrocedat cu schimbare de locație o proprietate confiscată în timpul comuniștilor.

După apariția Legii nr. 170/2008, Parcul Bordei au fost declarate de utilitate publică, iar Ministerul Mediului a fost desemnat să efectueze procedurile de expropriere.

Pasivitatea autorităților centrale au determinat Consiliul Local Sector 1 să de în judecată Ministerul mediului. În anul 2014, prin Decizia nr. 1877/09.04.2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis acțiunea administrației locale a Sectorului 1 și a obligat Ministerul Mediului, Primul Ministru și Guvernul României să îndeplinească procedurile de expropriere.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În 2013, cu câteva luni înainte de sentința definitivă prin care MMAP era obligată să treacă la expropriere, omul de afaceri Costică Constanda a solicitat Primăriei Sectorului 1 două certificate de urbanism pentru ridicarea unor construcții în Parcul Bordei.

Autoritățiile au refuzat toate autorizațiile cerute de Costanda.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: