miercuri

29 mai, 2024

29 aprilie, 2013

Perimetrele de explorare a gazelor de sist concesionate Chevron

Ministerul Mediului a dat aviz unor companii străine pentru explorarea gazelor de șist în Dobrogea, a declarat luni, la Constanța, ministrul de resort, Rovana Plumb.

”Da, am dat avize pentru Dobrogea, pentru că nu există niciun fel de risc. Se tratează cu foarte mare seriozitate, este clar că pe explorare, pe tehnologia utilizată, nu există riscuri în ceea ce priveşte mediul, niciun fel de transfer în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, respectiv infestarea pânzei freatice, pentru că nu se utilizează tehnica de fracturare hidraulică”, a spus Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a menționat că eventuala exploatare a gazelor de șist nu va putea începe decât după cinci ani de explorare.


”Prima fază o reprezintă componenta de prospecţiuni, care înseamnă verificarea riscului la cutremur, faza a doua, care durează în medie cinci ani de zile, este faza de explorare, respectiv identificarea resursei pe teritoriul statului membru, abia a treia fază, după cinci ani de zile, înseamnă exploatarea, adică valorificarea eventualei resurse care se identifica in urma explorării”, a explicat ministrul Rovana Plumb.

Ea a subliniat că avize de mediu se pot elibera și în alte perimetre, pentru explorarea gazelor de șist, atât timp cât nu se utilizează metoda fracturării hidraulice.

”Atât timp cât, în ceea ce priveşte explorarea gazelor de şist în România, nu se utilizează metoda de fracturare hidraulică, din punctul de vedere al protecţiei mediului nu există niciun risc. Aşa că, atât pentru zona Dobrogea, cât şi pentru celelalte zone unde s-au solicitat de către companiile străine licenţe în ceea ce priveşte prospectarea şi explorarea, din punct de vedere al mediului se poate elibera acel aviz de mediu, neexistând niciun risc”, a mai arătat ea.

În anul 2012, fostul guvern Ungureanu a acordat companiei americane Chevron licențe de explorare a gazelor de șist în trei perimetre din Dobrogea.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: