Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
Ministerul Justiției: OUG privind salariile ar putea fi declarată neconstituțională
de Mariana Bechir , 8.2.2018
Ministerul Justiției a dat aviz pozitiv pe ultima variantă a OUG care ar trebui să rezolve problemele apărute în salarizrea angajaților part-time și a celor scutiți de impozit pe venit, dar avertizează că proiectul ar putea fi declarat neconstituțional.
Avizul Ministerului Justiției este dat cu rezerve însă.
Cea mai importantă dintre acestea se referă la riscul ca ordonanța de urgență să fie declarată neconstituțională:
„Stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție”, se menționează în aviz, potrivit Digi24.
De aceea, minsiterul condus de Tudorel Toader își declină orice responsabilitate privind efectele actului normativ care ar trebui să fie aprobat în ședința de joi:
„Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase”, se precizează în aviz.
Această ultimă formă de OUG a fost avizată de Consiliul Economic și Social (CES) într-o ședință de urgență organizată joi și la care a participat și ministrul de Finanțe.
”Oamenii vor contribui efectiv la cât primesc. Este acelaşi mecanism care a fost anul trecut. Nu puteam să lăsăm în zona angajatului întreaga povară, vizavi de partea de contribuţii, (…) oamenii ar fi trebuit să vină de acasă cu sume pentru a completa diferenţa. Diferenţa se plăteşte de către angajator”, a explicat Eugen Teodorovici.
În momentul de față, a declarat ministrul, există 1,2 milioane de contracte part-time.