marți

19 martie, 2024

9 iulie, 2020

Ministrul Educației, Monica Anisie

Un catalog supradimensionat, în care au fost trecuți 900.000 de elevi absenți de la cursurile online pentru că nu au laptopuri sau tablete, a fost dus, joi, la Ministerul Educației, de Declic și Consiliul Național al Elevilor (CNE).

În plină criză coronavirus, ministrul Educației, Monica Anisie, a semnat ordinul cu instrucţiunile pentru desfăşurarea cursurilor online din învăţământul preuniversitar.

Unul dintre articole precizează că “elevul are obligativitatea de a participa la activitățile de învățare on-line stabilite de unitatea de învățământ”. Obligativitatea a fost introdusă în condițiile în care peste 38% dintre copiii români trăiesc în risc de sărăcie și excluziune socială.


În mai 2020, guvernul a anunțat că va cumpăra tablete, cu bani din fondul de rezervă, pentru a le distribui copiilor din familii care nu își permit să achiziționeze un dispozitiv electronic- laptop sau tabletă. A fost adoptată și Hotărârea  prin care se aloca Ministerului Educației suma de 150 de milioane de lei pentru achiziții

„În România Educată a anului 2020, orice elev sărac este absent nemotivat”, spun însă organizațiile citate de Mediafax.

Acțiunea Declic și CNE de joi a avut ca scop să atragă atenția asupra faptului că sunt 900.000 de elevi care nu au laptopuri, în condițiile în care în doar două luni reîncepe școala, iar Ministerul Educației nu a demarat procedura de achiziție.

„Dorim să îi amintim doamnei ministru al Educației, Monica Anisie, că dacă nu începe achiziția de laptopuri pentru școală online, le încalcă elevilor dreptul la educație. Absențele din catalogul pe care l-am dus astăzi guvernanților sunt realitatea celor 900.000 de elevi fără laptop”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.


Elevii au dus la Ministerul Educației un catalog supradimensionat, cu absenții și corigenții din acest an: copiii fără laptop și tabletă.

„În România Educată a anului 2020, orice elev sărac este absent nemotivat. Îi cerem Guvernului Orban să respecte legea și să asigure laptopuri și tablete pentru toți elevii și profesorii din România. Accesul la educație nu se negociază”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Peste 24.200 de membri ai comunității Declic, alături de Consiliul Național al Elevilor, cer Ministerului Educației să grăbească procedura de achiziție pentru echipamentele necesare școlii online. De asemenea, le solicită guvernanților să și distribuie echipamentele tuturor celor 900.000 de elevi care au nevoie.

Pe data de 8 mai, Ministerul Educației anunța: ”Am solicitat inspectoratelor școlare să centralizeze situația elevilor care nu dispun de echipamentele necesare participării la cursurile online, în contextul pandemiei COVID-19. În acest moment, în România, numărul estimat de elevi care au nevoie de aceste dispozitive electronice este de 250.000. Odată cu achiziționarea acestora, va fi facilitată învățarea la distanță și pentru copiii din mediile defavorizate.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: