joi

23 mai, 2024

11 noiembrie, 2013

Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei a invocat recent posibilitatea ca scumpirea gazului pentru consumatorii non casnici să se facă mai lent decât se anunțase până acum prin calendarul pentru creșterea prețului la gaz pentru această categorie de consumatori. Acest calendar prevedea majorarea de la 49 lei/KWh, la data de 1 decembrie 2012, 119 lei/KWh, la data de 1 octombrie 2014.

Pe 10 noiembrie 2013, Ministerul Economiei a remis presei un comunicat prin care anunță:

” Guvernul Romaniei este interesat de asigurarea stabilității pieței interne de energie electrică și gaze naturale, pentru a proteja competitivitatea industriei românesti.


În cazul în care înaintea sfârșitului anului 2014 va fi o diferență semnificativă între prețul gazului din producția internă și prețul gazului de pe piața europeană care poate afecta stabilitatea pieței, Guvernul României analizează măsurile necesar a fi luate în această situație.”

Pentru ieșirea din impas, Guvernul propune două soluții: ori reușește să obțină acordul Comisiei Europene pentru aplicarea ”unor măsuri de sprijin în privința prețului electricității și gazelor naturale pentru consumatorii industriali”, ori se discută cu Fondul Monetar Internațional pentru decalarea termenului de finalizare a calendarului scumpirilor cu încă un an, adică până la 31 decembrie 2015.

”În discuțiile din 2013, FMI a indicat în mod informal că va lua în considerare o astfel de cerere care este fundamentată printr-o analiză atentă.”

Actuala legislație prevede liberalizarea treptată a prețului la gaze naturale pentru ca acest preț să atingă un nivel egal cu prețul gazului din import până la data de 31 decembrie 2018 pentru consumatorii casnici și până la data de 31 decembrie 2014 pentru conasumatorii industriali. În ambele cazuri prețul va ajunge la 119 lei/KWh.


Aceste termene au fost asumate de autoritățile române în acordurile cu: Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, Comisia Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: