După o săptămână de la cererea insolvenței de către Hidroelectrica, timp în care informațiile privind intenția lichidatorilor au fost puține și ambigue, Ministerul Economiei a emis, luni, un comunicat, prin care își prezintă strategia de reorganizare a celui mai valoros activ al statului de la această oră.
Potrivit poziției ministerului, exprimată în comunicat,
Nu este avută in vedere si nu va fi promovata vreo actiune de înstrăinare a unor active dedicate Sistemului Energetic National.
Nu este avut în vedere si nu va fi promovat vreun mecanism de scădere a capacitătilor de productie a energiei electrice.
Nu este avut în vedere si nu va fi promovat vreun mecanism de vânzare a actiunilor detinute de Statul Român la acest operator economic. Procedeul de privatizare avut în vedere este prin emiterea de actiuni pentru majorarea capitalului social si vom utiliza toate mijloacele necesare pentru respectarea termenelor asumate cu institutiile financiare internationale in ceea ce priveste guvernanata corporatista si listarea pe bursa.
Nu este avută în vedere si nu va fi promovată vreo măsură de reducere a fortei de muncă sau a remunerării muncii în cadrul Hidroelectrica.
Nu este avută în vedere si nu va fi promovată vreo măsură care ar putea afecta parteneriatul Hidroelectrica cu băncile finantatoare, precum anularea unor datorii, restructurarea unor împrumuturi sau alte modificări ale programelor de creditare/ rambursare aflate în vigoare la data deschiderii procedurii de reorganizare judiciară.
Motivele care au stat la baza solicitării insolvenței țin, protrivit comunicatului Ministerului, de problemele de flux de numerar:
Fluxul de numerar previzionat pentru semestrul II 2012 este NEGATIV, relevand incasari de 1.850.000.000 Lei si plati de 2.462.074.858 Lei.
Fluxul de numerar aferent semestrului I 2012 este de asemenea NEGATIV, relevând un deficit DE NUMERAR in suma de 774.065.667 Lei la 31.05.2012.
In anul 2011, fluxul de numerar al S.C. Hidroelectrica S.A. a fost NEGATIV, relevând un deficit DE NUMERAR in suma de 659.279.642 Lei.
In anul 2010, fluxul de numerar al S.C. Hidroelectrica S.A. a fost NEGATIV, relevând un deficit DE NUMERAR in suma de 309.321.158 Lei.
Conform bilantului intocmit pentru anul 2011, Societatea detine active circulante in valoare de 611.856.575 lei, cheltuieli in avans in valoare de 11.385.684 lei si datorii scadente intr-o perioada de pana la un an in valoare de 2.639.156.284 lei, venituri inregistrate in avans de 23.762 lei, rezultand astfel datorii curente de 2.015.937.787 lei care nu pot fi acoperite din activele circulante existente.
De asemenea, Ministerul Economiei își prezintă și intențiile în ce privește consecințele reorganizării:
Pentru reorganizarea imediată a activitatii Hidroelectrica si pentru asigurarea sigurantei economice si tehnice a Hidroelectrica pe termen lung, ulterior perioadei de reorganizare judiciară, se lucrează la planificarea în detaliu si la implementarea, în principal, a urmatoarelor:
O politică de vânzări destinată să permită accesul echitabil si direct al consumatorilor industriali la energia electrică, în piata concurentială, în conditii care să faciliteze valorificarea optimă a potentialului economic real al producătorilor de energie din alte surse primare (nucleară, lignit, huilă etc.);
O politică de crestere a eficientei in producerea de energie electrica;
O politică de furnizare a serviciilor de sistem pentru asigurarea durabilă a sigurantei si stabilitătii Sistemului Energetic National, în conditii de optimizare a functionarii instalatiilor energetice din patrimoniu;
O politică de aducere a capacitatilor de productie in operare la nivelul performantelor internationale, cu cresterea sigurantei in functionare;
O strategie de valorificare a potentialului hidroenergetic neamenajat si de stimulare a participării capitalului privat in proiectele de dezvoltare si retehnologizare;
Implementarea guvernantei corporative.
În ultima săptămână, presa, printre care și cursdeguvernare.ro, a relatat despre situația de la Hidroelectrica, despre cauzele care au adus un asemenea activ în situația de insolvență, despre interesele politico-economice care au devalizat compania în ultimul deceniu și despre problema insolvabilă a contractelor preferențiale (cu așa numiții ”băieți deștepți”), ajunse chiar în ancheta Comisiei Europene.