sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 iulie, 2012

Florin Georgescu, ministrul Finanțelor

Ordonatorii principali de credite au cerut miercuri, în Guvern, suplimentări bugetare la rectificare de trei ori mai mari decât le-a oferit Ministerul Finanțelor, care le-a cerut ministerelor să-și reanalizeze cerințele ținând cont de restricțiile bugetare.

Cheltuielile bugetului de stat aprobate pe anul 2012 sunt de 112,62 miliarde lei, iar cheltuielile bugetului de stat rezultate în urma anulării sumelor reținute sunt de 106,535 miliarde lei.

Față de această sumă, MFP propune suplimentarea cheltuielilor cu 3,502 miliarde lei. ”Estimarea se bazeaza pe executia veniturilor si cheltuielilor bugetare pe primele 5 luni ale anului si pe necesitatea platii salariilor majorate cu 8% incepand cu luna iunie”, a menționat Guvernul, care a aprobat un memorandum privind rectificarea bugetară care va fi făcută la începutul lunii august.


Astfel, bugetul rectificat, în varianta propusă de MFP, are in vedere cheltuieli totale de 110,038 miliarde de lei.

Ordonatorii principali de credite au solicitat credite suplimentare de 11,470 miliarde lei, de 3,3 ori mai mult decat suplimentarea propusă de MFP.

Dacă s-ar acorda, această suplimentare ar afecta încadrarea în deficitul bugetar convenit cu institutiile financiare internationale – consideră Finanțele.

Astfel, ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a propus ca ordonatorii principali de credite să reanalizeze solicitările de suplimentare a cheltuielilor, având în vedere constrângerile existente la nivelul bugetului general consolidat.

Guvernul ia în calcul un deficit la Sănătate, ca urmare scăderii taxei clawback


Potrivit memorandumului privind rectificarea bugetară, Guvernul are în vedere să scadă taxa clawback aplicată producătorilor de medicamente, fapt care ar determina un deficit la Fondul național unic de sănătate.

De aceea, Ministerul Sănătății va analiza posibilitatea de a suporta din propriile venituri deficitul creat prin dimunuarea taxei clawback.

”Ministerul Sănătății urmează să analizeze posibilitatea ca diminuarea veniturilor Fondului national unic de asigurari de sanatate, ca urmare a unei eventuale diminuări a taxei clawback, sa fie acoperita din veniturile proprii ale ministerului”, a informat Guvernul.

Miercuri, premierul Victor Ponta, Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, ministrul Finanțelor Publice, Florin Georgescu, și reprezentanții producătorilor de medicamente (ARPIM, LAWG și APMGR) s-au înțeles să facă ”sustenabilă” taxa clwback.

”Întâlnirea a avut loc la cererea premierului, pentru a rezolva situația de criză care datează încă din trimestrul IV al anului 2009, dar s-a agravat în trimestrul I al acestui an” susține Guvernul Ponta.

Astfel, potrivit Executivului, până pe 11 iulie, Guvernul și producătorii farma vor lua măsuri pentru:

  • Identificarea posibilităților legale pentru încasarea sumelor restante, aferente perioadei cuprinse între trim. IV 2009 și trim. III 2011.
  • Recunoașterea de către guvern a neexistenței oricăror altor datorii provenite din taxa clawback, în afara celor menționate anterior, pentru perioada respectivă.
  • Modificarea sistemului de referință pentru anul 2012 pentru a face sustenabilă taxa clawback.

Rezultatele și deciziile vor fi comunicate de imediat către Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: