vineri

12 aprilie, 2024

27 aprilie, 2018

Mike Pompeo, actualul director al CIA, a fost confirmat joi de Senatul american în postul de Secretar de Stat, la timp să preia două dosare fierbinţi – viitorul acordului în dosarul nuclear iranian şi Coreea de Nord, cu al cărei lider s-a întâlnit de curând, relatează AFP.

Considerat un ”adept al liniei dure”, ales de Donald Trump, noul şef al diplomaţiei americane urmează să plece în următoarele ore la o reuniune a miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO, la Bruxelles, altă parte sensibilă a politicii externe a preşedintelui american.

Un fost militar, în vârstă de 54 de ani, aflat din ianuarie 2017 la conducerea celei mai puternice agenţii de informaţii din lume, Mike Pompeo a fost confirmat cu 57 la 42 de voturi într-o sesiune plenară, în urma unui proces parlamentar spinos.


Democraţii, care s-au opus în majoritatea lor confirmării sale, denunţă o atitudine războinică şi declaraţii islamofobe şi homofobe. El dă asigurări cu privire la marele respect pe care-l are faţă de toţi, însă fără să-şi renege declaraţiile trecute.

Şapte democraţi au votat, cu toate acestea, în favoarea confirmării sale.

Venirea sa la şefia diplomaţiei americane coincide cu numirea recentă a lui John Bolton în funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională – un semn aparent al unei înăspriri a administraţiei americane.

Mike Pompeo va fi nevoit să abordeze, fără să aştepte, delicatele dosare nord-coreean şi iranian. El va putea, în această misiune, să se sprijine pe relaţia sa specială de încredere pe care şi-a forjat-o cu preşedintele Donald Trump de la instalarea sa la şefia CIA.


Un oponent aprig al acordului în dosarul nuclear iranian semnat în iulie 2015, Donald Trump urmează să anunţe pe 12 mai dacă ”rupe” acest text negociat dur între Iran şi marile puteri (China, Franţa, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite şi Germania), aşa cum a promis în mai multe rânduri.

Este vorba despre o decizie care ameninţă relaţile deja tensionate cu aliaţii săi europeni, chiar dacă preşedintele francez Emmanuel Macron i-a întins o mână, săptămâna aceasta, propunând renegocierea unui acord complementar care să răspundă anumitor revendicări americane – cu privire la programul balistic iranian.

Mike Pompeo îl înlocuieşte pe Rex Tillerson, destituit în martie.

Născut în California, şef de promoţie la prestigioasa Şcoală Militară West Point, Mike Pompeo a absolvit dreptul la Harvard.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: