După finalizarea consultărilor de la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a anunțat luni seară că a acceptat nominalizarea PSD și ALDE la funcția de prim-ministru:
în consecință Mihai Tudose începe, oficial, să își formeze propria echipă de guvernare.
Foarte probabil, misiunea lui Mihai Tudose va fi similară celei experimentate de fostul premier Grindeanu, căruia PSD i-a făcut și echipa, și programul de guvernare.
Fost ministru al Economiei în guvernul Grindeanu, Mihai Tudose a demisionat la cererea președintelui PSD din guvernul Grindeanu – demisie asupra căreia avea să revină după ce a votat, câteva zile mai târziu, împotriva guvernului din care făcea parte.
Ca ministru al Economiei, Mihai Tudose s-a numărat printre ”restanțierii” guvernării PSD, după evaluarea lui Darius Vâlcov, cel care a făcut analiza la 6 luni a guvernării Grindeanu, document în baza căruia Sorin Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură.
În plus, colegii de partid au avut rețineri, a recunoscut public Liviu Dragnea, din cauza unor legături cam ”strânse” ale lui Mihai Tudose cu SRI :
e conferențiar la Academia SRI, iar doctoratul, făcut sub îndrumarea generalului Constantin Onișor, i-a fost atât de contestat încât a făcute cerere să-i fie retras.
Klaus Iohannis: Această criză trebuie terminată foarte repede
Argumentele președintelui Iohannis pentru aceată nominalizare au fost:
”S-au încheiat consultările- cîteva concluzii. PSD și ALDE susțin că au în continuare o majoritate în Parlament. Aceste partide s-au prezentat împreună și au înaintat o propunere în persoana dlui. Mihai Tudose.
Opoziția nu a avut propuneri concerte și din discuții a reieșit că nici nu au majoritate.
Pe de altă parte, această criză internă dăunează grav României: dăuneaza economiei, imaginii României în lume și opinia mea e că această criză trebuie terminată foarte repede.
Trebuie să avem un guvern care să rezolve treburile neterminate și problemele care au apărut după criză. Având în minte acestea, îl desemnez pe dl. Tudose ca prim-ministru, care va avea discuții în zilele următoare pentru formarea echipei.”
Cum a ajuns Tudose premier, varianta oficială
Mihai Tudose a fost a fost propus CEx PSD de către președintele Liviu Dragnea, fiind aprobat cu 6 abțineri.
Propunerea a fost oarecum forțată de împrejurări, versiunea pentru presă a PSD susținând că 5 dintre cei 6 aflați pe lista de potențiali premieri au refuzat oferta partidului, potrivit unui anunț făcut de Liviu Dragnea după reuniunea CEx.
Cei care au refuzat, conform președintelui PSD, sunt: Mihai Fifor, Adrian Țuțuianu, Marcel Ciolacu, Carmen Dan și Olguța Vasilescu.
Un prim-ministru doctor în științele militare și de informații
Mihai Tudose a fost ministru al Economiei în guvernele Grindeanu şi Ponta.
Potrivit datelor publicate, Mihai Tudose a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.
Mihai Tudose a absolvit și un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006.
În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.
În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii.
Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.
Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat.
Evaluarea Darius Vâlcov vs. ministrul Mihai Tudose: 17 – 0
Ministru al Economiei în guvernul Grindeanu, Mihai Tudose este unul dintre ”restanțierii” guvernării PSD, consideră Darius Vâlcov, cel care a făcut analiza la 6 luni a guvernării Grindeanu, document în baza căruia Sorin Grindeanu a fost lăsat ”fără serviciu”.
În dreptul lui Tudose sunt trecute 2 măsuri din programul de guvernare PSD realizate parțial și 17 nerealizări. Primul ”avocat” al lui M ihai Tudose a fost Olguța Vasilescu, care a spus că neîn deplinirile nu se datorează ministrului, ci fostului premier, c are ”i-a blocat toate proiectele majore”.