marți

26 martie, 2024

5 ianuarie, 2017

parlamentul-europeanParlamentul European și-a stabilit principalele priorităţi în prima jumătate a anului 2017, iar dintre acestea se remarcă:

  • o mai bună gestionare a situaţiei solicitanţilor de azil,
  • lupta împotriva terorismului şi a fraudei fiscale,
  • protejarea drepturilor consumatorilor,
  • protecţia conţinutului online pe „piaţa unică digitală”
  • limitarea emisiilor de noxe,
  • energia curată pentru cetăţenii europeni,
  • menţinerea rolul de lider al Uniunii Europene în limitarea efectelor schimbărilor climatice.

Migrația

Este de aşteptat ca Parlamentul European (PE) să voteze „noul regulament Dublin” în 2017, privind migrația, potrivit sintezei realizate de Agerpres.

Comisia Europeană a propus declanşarea automată a mecanismului corectiv de alocare atunci când se atinge un anumit număr de solicitanţi de azil. Totuşi, criteriul „prima ţară în care au ajuns refugiaţii” se va aplica în continuare pentru cererile lor de azil.


Eurodeputaţii vor să asigure recunoaşterea comună a criteriilor şi procedurilor de azil, precum şi un mecanism obligatoriu pentru distribuirea solicitanţilor de azil între toate statele membre.

Terorismul

PE are în vedere finalizarea directivei care va permite incriminarea, peste tot în UE, nu numai a atacurilor teroriste, ci şi a altor infracţiuni legate de terorism, cum ar fi călătoriile în scopuri teroriste, facilitarea unei astfel de călătorii, precum şi orice finanţare a activităţilor teroriste.

Eurodeputaţii au ajuns la un acord cu Consiliul UE la finalul lunii noiembrie.Votul final în plenul PE, semnarea de către Consiliu şi intrarea în vigoare ar urma să aibă loc la începutul anului 2017.

Drepturile de autor

Operatorii de radiodifuziune urmează să obţină mai uşor autorizaţia de a transmite programe online în alte state membre, lucru ce ar permite celor care călătoresc să continue să urmărească emisiunile preferate în străinătate.


De asemenea, companii precum YouTube, Google, Facebook sau alte site-uri de hosting video va trebui să verifice dacă utilizatorii oferă materiale cu drepturi de autor.

Energia şi clima

Sistemul de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră urmează să fie reglementat de „probabil cea mai amplă legislaţie privind schimbările climatice, care urmează să fie adoptată în timpul acestei legislaturi”, se spune în sinteza citată.

Ar fi „primii paşi concreţi pe care îi face UE pentru a se conforma cu limitele stabilite la COP21. Acesta va contribui la reducerea emisiilor şi la încurajarea industriilor să treacă la surse regenerabile de energie sau cu emisii reduse de carbon”.

Proiectul privind ‘energie curată pentru toţi europenii’ a fost prezentat de Comisia Europeană în noiembrie 2016 pentru a atinge obiectivul ambiţios de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, iar discuţiile în Parlamentul European vor începe în 2017.

Propunerile includ, printre altele, eficientizare energetică, energia regenerabilă, ecoproiectare, securitatea aprovizionării cu energie electrică şi reguli de guvernanţă pentru uniunea energetică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: