marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 februarie, 2012

România a înregistrat un excedent bugetar consolidat de 0,2% din PIB pe luna ianuarie 2012, faţă de 0,8% din PIB în ianuarie 2011, a informat, vineri, Ministerul Finanţelor Publice.

Cei 0,2% din PIB excedent înseamnă 1 miliard de lei.

Veniturile

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 16,3 miliarde lei, au fost cu 11,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent în termeni nominali si cu 0,1 puncte procentuele ca pondere in PIB.


La principalele venituri fiscale s-au înregistrat creşteri semnificative faţă aceeasi data a anului precedent:

  • La taxa pe valoare adăugată, cu 15,4%, accize cu 41,7%
  • La impozitul pe venit cu 17,8%
  • La contribuţii de asigurari sociele cu 10,3%.
  • La nivelul administraţiilor locale au crescut atât veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 6,6% faţă de anul precedent, cât şi veniturile nefiscale cu 33,7%.
  • Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plaţilor efectuate din resurse publice au crescut cu 27,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 15,3 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 10,6% faţă de anul precedent:

  • Creşterea s-a înregistrat în principal la proiectele finanţate din fonduri UE, cu 44,1% mai mari faţă de anul 2011 şi dobânzi cu 42,7 %.
  • Au crescut de asemenea cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 6,2%, ca urmare a plăţilor din fondul de sănătate pentru servicii medicale şi medicamente, precum şi cheltuielile de personal cu 8,1%.
  • Cheltuielile pentru investiţii care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 2,5 miliarde lei crescând în termeni nominali de 2,5 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: