sâmbătă

20 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 mai, 2020

Economia va fi sprijinită cu un miliard de euro relocaţi din alte programe. Pachetul de măsuri aferent  „se află în fază avansată de negociere cu Comisia Europeană înainte de a fi adoptate în Guvern”, spune un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

MFE spune că România a primit aproximativ 31 de miliarde de euro, în  urma negocierilor privind alocările financiare pentru 2021-2027, purtate înainte de începerea pandemiei.

„Pe baza lecțiilor învățate în primele două perioade de programare, Guvernul a aprobat sprijinirea investițiilor în domenii precum digitalizare, transport, sănătate, combaterea sărăciei și alte patru teme strategice. Măsurile integrate vor fi prezentate în detaliu în perioada imediat următoare”, spune comunicatul MFE.


Este promisă „o premieră în modul de absorbție a banilor europeni prin posibilitatea începerii unora dintre programele operaționale chiar de la începutul exercițiului financiar”.

Pe de altă parte, MFE spune că apelurile lansate în ultimele 6 luni cumulează 800 de milioane de euro, inclusiv măsuri care „vor deveni vizibile în săptămânile ce urmează”: de sprijnire cu 18 milioane de euro a celor 100.000 de persoane defavorizate sau aflate în izolare, precum și cele 30 de milioane de euro alocate asistenților sociali care au grijă de bătrânii cu pensii minime.

„În funcție de măsurile de relaxare socială luate de autorități, vor fi lansate noi apeluri dedicate studenților antreprenori, creării de locuri de muncă pentru românii întorși din diaspora sau intrați în șomaj, dar și digitalizării economiei”, potrivit sursei citate.

Sinteza oficială a activității MFE din ultimele 6 luni mai spune că, în această perioadă au fost alocaţi 1,16 miliarde euro pentru sprijinirea sistemului sanitar şi un miliard pentru relansarea economiei româneşti în contextul pandemiei, reglementate printr-un pachet de 20 de măsuri, iar România a obţinut 4,5 miliarde de euro dedicate sănătăţii şi un miliard de euro dedicat combaterii sărăciei, conform negocierilor cu Comisia Europeană pentru exerciţiul financiar 2021-2017.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: