21 august, 2013

Ministerul Fondurilor Europene propune miercuri reintroducerea unor controale și măsuri suplimentare de verificare a corectitudinii proiectelor de construcții pe fonduri europene, pentru a se evita abateri care să conducă la corecții financiare.

Ar urma astfel să se reintroducă anumite clauze speciale pe contract agreate de Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi în Domeniul Construcţiilor, aplicabile contractelor cu o valoare de până la 5 milioane de euro.

Una dintre clauze prevede că se pot face audituri financiare privind contractele respective și după o perioadă de maximum 7 ani de la efectuarea plății finale în contract, constructorul având obligația să pună la dispoziție toate documentele necesare.


Părțile interesate pot transmite la MFE puncte de vedere privind propunerea ministerului, până pe 31 august.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorvici, a declarat că clauzele propuse de el mai fuseseră în vigoare în România în trecut, însă au fost eliminate fără o ”justificare pertinentă” în mai 2009, în timpul Guvernului Boc I, PDL-PSD, când ministru al Dezvoltării Regionale și Locuinței era Vasile Blaga.

România a avut transpuse în legislaţia naţională condiţiile speciale de contract agreate de FIDIC, care reprezentau clauze minimale obligatorii, însă actul normativ care le implementa a fost abrogat fără o minimă justificare pertinentă în mai 2009, fapt care a creat confuzie în rândul antreprenorilor şi în rândul beneficiarilor, dar a dus şi la aplicarea de corecţii financiare de către Comisia Europeană din cauza problemelor apărute în implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Din această cauză, acum suntem obligaţi să îndreptăm greşelile din trecut pentru a permite buna implementare a proiectelor finanţate din bani publici”, a declarat Teodorovici, citat de un comunicat al MFE.

El susține că viitoarele clauze minimale obligatorii vor oferi autorităților locale un instrument pentru implementarea eficientă a proiectelor de investiţii.

(Descarca de AICI tabelul comparativ cu propunerile MFE)

Ce controale vrea MFE să reintroducă, la construcțiile pe fonduri UE:

  • Pentru proiectele finanţate din fonduri nerambursabile UE şi/sau fonduri IFI, Antreprenorul va permite organelor de verificare şi control ale statului roman ale UE şi/sau IFI să verifice, prin examinarea documentelor sau prin mijloace de verificare la fata locului, implementarea Contractului.
  • Dacă este necesar, antreprenorul va permite și efectuarea unui audit financiar‐contabil complet, punând la dispoziţie documentele contabile şi orice alt document relevant privind finanţarea proiectului, conform legislaţiei romane şi europene.
  • Aceste verificări pot avea loc într‐o perioada de pana la 7 ani după Plata Finală.
  • În acest scop, Antreprenorul se obligă să permită accesul neîngrădit pentru reprezentanţii organelor de verificare şi control pe Şantier sau în locurile în care Antreprenorul îşi desfăşoară activitatea, inclusiv la sistemele sale informatice şi la toate documentele şi la baza de date privind managementul tehnic şi financiar‐contabil al proiectului şi va lua toate măsurile necesare pentru a facilita activitatea organelor de control.
  • Accesul acordat reprezentanţii organelor de verificare şi control se va face pe baza confidenţialităţii cu privire la terţele parţi, fără încălcarea legii. Documentele trebuie să fie disponibile pentru a facilita examinarea acestora, iar Antreprenorul trebuie să informeze Beneficiarul privind locaţia documentelor.
  • Drepturile organelor de verificare si control să execute auditări, controale şi verificări vor fi aplicabile în aceeaşi măsură, în condiţiile şi în conformitate cu regulile prevăzute de această Clauză, tuturor Subantreprenorilor şi furnizorilor de bunuri şi servicii.
  • Antreprenorul garantează drepturile organismelor de verificare şi control de a efectua auditări, controale şi verificări în aceleaşi condiţii şi în conformitate cu aceleaşi reguli stabilite prin prezenta clauza, tuturor Subantreprenorilor sau oricăror părţi ce beneficiază de fondurile nerambursabile UE şi/sau IFI prin Contract.
  • Proiectul Antreprenorului va fi verificat de către un specialist verificator de proiecte atestat ale cărui competente, calificări si, după caz, referinţe vor fi supuse Beneficiarului spre aprobare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: